Фестивал на легендите събира почитатели на мистичната Странджа планина

Странджански легенди и предания, пресъздадени от  български и турски художествени състави, ще бъдат представени на Амфитеатъра в Приморско

 

 

     

Атрактивен фестивал събира в Приморско почитателите на мистичната Странджа планина.  Той ще се проведе в събота, 23 септември 2017 година от 19 часа на амфитеатъра в морския град. Ще бъдат представени 6 странджански легенди, творчески интерпретирани от български и турски художествени състави.

Фестивалът на легендите има за цел да привлече интерес към тайнствата на Странджа – от българска и от турска страна и същевременно да предизвика творческия потенциал на артистични млади хора, които да създадат сценични варианти на някои от популярните странджански легенди. На сцената ще оживеят основателите на Ахтопол Агата и Делфин, девойката, дала името на планината Странджа, принцеса Ропотамо, митологичният герой Орест, чудотворците баба Болджа и старикът от Гьол Баба. 

Паралелно с арт събитието ще се проведе еко тур от тракийското светилище Бегликташ до Лъвската глава. Походът ще бъде придружен с различни интерактивни игри, свързани с планинския туризъм.

Фестивалът и екотурът са  част от проект № СВ 005.1.23.107 – „Път на легенди – създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Проектът е с водещ партньор Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Той фокусира вниманието към една все още неразработена алтернативна форма на туризъм –легендарният туризъм. От турска страна партньор по проекта е Асоциацията за изследване на граничните култури в Одрин.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на <Е.Джорджева / ЦЕБС „Алеф“> и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.