Виртуални газопроводи ще снабдяват труднодостъпни райони

Българска технология за доставка на природен газ грабна Златен медал

Виртуални газопроводи ще снабдяват труднодостъпни райони

Посланикът на Аржентина изпрати поздравителен адрес за успеха

Виртуални газопроводи ще снабдяват труднодостъпни, високопланински и изолирани региони с природен газ. Технологията се разработва и внедрява успешно от българска компания, която от няколко години развива тази дейност в национален и международен мащаб.

„Си Ен Джи Марица” е част от състава на енергийния клъстер Българска газова мрежа, чиято водеща мисия е устойчивото развитие на пазара на природен газ,  повишаването на енергийната ефективност и намаляването на парниковите газове. Технологията за газозахранване предлага алтернативна енергийна възможност за доставка на компресиран природен газ до всеки обект на територията на страната, независимо от местоположението, потреблението и отдалечеността на националната газопреносна и регионалните газоразпределителни мрежи. С тази разработка могат да бъдат газоснабдени високопланински населени места и обекти, което е невъзможно за конвенционалния начин на газоснабдяване. Това се осъществява благодарение на многоелементни газови контейнери, които служат за източник на енергийната суровина. Контейнерите могат да бъдат извозвани дори до най-труднодостъпни места със специални автовози.

 

Там те се включват към локално изградена газопреносна мрежа, която осигурява снабдяването с газ на всякакви обекти. Мега-контейнерите се подменят периодично, след като бъдат изчерпани. За необходимата устойчивост на реализацията на уникалната технология беше построена фабрика за многоелементни газови контейнери в България. Производствената база е изградена на територията на с. Граф Игнатиево и  осигурява необходимите съоръжения за безпроблемното функциониране на газопреносните мрежи и формира условия за мултиплициране на Проекта, както в страната, така на външни пазари.

Технологията се нарича „Виртуален газопровод”. Терминологията означава, че става въпрос за газоснабдителни съоръжения, които не са свързани с основната газова инфраструктура и тръбопроводите в нейната мрежа. Виртуалният газопровод е особено ефективен за пренос на природен газ до потребители и потребителски групи, които са отдалечени или изолирани от газопреносната мрежа.

В България проектът е реализиран в пълнота в община Карлово и е разширен, с включването на нови 9 общини – Чепеларе, Смолян, Павел баня, Пирдоп, Златица, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисаря.. Формирана е различна скорост за приложение на технологията при газификацията в отделните територии, като до момента от алтернативния енергоносител са се възползвали общините Карлово, Чепеларе, Пирдоп, Златица, Стрелча и др., а също така и обекти от к.к. „Пампорово”.

Особено успешно българската иновация е внедрена на територията на община Струмица в Република Македония, където доскоро кмет беше сегашният премиер на западната ни съседка Зоран Заев.

Иновативността на технологията и нейното приложение е проявен от всички държави на Балканите, от Русия, Грузия, Азербайджан и страни от Европейския съюз.

„Си Ен Джи Модул Системс” ООД грабна най-значимото българско пазарно отличие за иновативни продукти с високо качество – „Златен медал” на Международния технически панаир в Пловдив тази година. Тържествената церемонията се състоя на 27 септември във Виенския павилион на Панаира. Претендентите бяха оценявани по стандартите на Европейския съюз за иновативност и качество.

В последното издание на Панаира взеха участие над 600 фирми от 40 държави, които предлагат иновативни продукти и качествени индустриални стоки и услуги. В тази тежка конкуренция, експонатът „Система за доставка на природен газ чрез допълване на стационарни хранилища”, освен със Златен медал, бе оценен и с Диплом за иновативност и високо качество.

За големия успех председателят на Българска газова Асоциация и президент на Енергиен клъстер – Българска газова мрежа Пламен Павлов получи поздравления и от Посланика на Аржентина Н.Пр. Алберто А. М. Труеба. Това се дължи на факта, че българската иновация е всъщност взаимствана от високоиновативното решение на генералния  дистрибутор на GNC Galileo Technologies (Аржентина) за Балканския регион. Аржентинското „ноу-хау” е ефективно адаптирано, внедрено и мултиплицирано в България от „Си Ен Джи Марица” ООД.

В писмо до Пламен Павлов аржентинският дипломат призна дългогодишната му професионална работа и несломим бизнес нюх, които  допринасят много за представянето и опознаването на аржентинските иновативни технологии на българския пазар.