От днес започва фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест в Бургас

 Пилотното издание ще се проведе от 9 до 14 октомври 2017 г. под патронажа на Цветана Манева
 

Тази есен, Бургас заема своето достойно място на културната родна сцена, със собствен фестивал на изкуствата. Пилотното издание на Порт Прим Арт Фест, под патронажа на голямата ни театрална и киноактриса Цветана Манева ще се проведе на разнообразни локации в града, в дните от 9 до 14 октомври.

Организатори и домакини на 6-дневния културен форум, събиращ на едно място разнородни интригуващи културни събития, обвързани с различни изкуства – литература, кино, театър и визуални изкуства, са Гранд Хотел и СПА Приморец и Община Бургас. Творчески директор на Порт Прим Арт Фест, е художникът Стефан Божков.

Стартът на тазгодишното пилотното издание на Фестивала е на 9 октомври, понеделник, с представяне на филма „Парчета живот“ на Георги Тошев за патрона на фестивала – Цветана Манева. Премиерата за Бургас ще се проведе в Магазия 1 с начало 18:00 часа. Входът е свободен.

На същия ден, от 20:00 часа, в Гранд Хотел и СПА Приморец ще стартира „Кино и вино“ с Веселин Савов. Събитието е интригуваща амалгама от кинокритика за актуални ленти, подплатена с кореспондираща винена дегустация. Темата, която

г-н Савов е подбрал, е творчеството на Франсис Форд Копола и по-конкретно популярната му трилогия „Кръстникът“. Великият режисьор е и отявлен ценител на добрите вина, който притежава собствена винарна в Напа Вали, Калифорния, САЩ. Входът е срещу куверт.

На 10 октомври (вторник) от 17:00 часа в Магазия 1 на Морска гара, ще бъде открита изложба на римски гладиаторски шлемове. Тя е дело на скулпторът Васко Ернст Бърдаров и дизайнера Лилия Колева-Бърдарова от Бърд-АРТ студио, които работят в тясно сътрудничество с киностудия „Бояна“ и създават реквизит, костюми, прототипи, декори за филмови продукции, сред които са „Легендата за Херкулес“, „300: Възходът на една империя“, „Конан Варварина“ и други.Входът на изложението е свободен.

Час по-късно, в 18:30 часа, в Културен център „Морско казино“, Бургас, ще се състои премиерата на филма на Георги Тошев „Кристо в Япония„. Входът е свободен.

На 11 октомври, сряда, от 17:30 часа в Експозиционен център Флора, ще се проведе литературно и творческо представяне на двама родни автори – поетът Васил Балев, който ще представи своята книга “Стихотворения“ от 2014 г. и поетесата и журналистка Белослава Димитрова снейната стихосбирка „Дивата природа“ 2014 г. Входът е свободен. Двамата млади поети ще представи поетесата, журналист и сценарист Силвия Чолева.

От 20:00 часа, същия ден, в Гранд Хотел и СПА Приморец, ще се излъчи радиотеатърът на сценариста Силвия Чолева и режисьора Снежина Колева „Името, твоето име”, в изпълнение на Цветана Манева. Входната такса от 20 лева на човек, ще бъде дарена на ЗОНТА клуб Бургас за проекта им „Да подкрепим таланта“.

12 октомври, четвъртък, от 17:00 часа в Експозиционен център Флора, ще се проведе литературно и творческо представяне на други двама родни изключителни автори – поета Иво Рафаилов с „Изброими изкушения“ от 2013г. и поетесата Йорданка Белева със стихосбирката „Пропуснатият момент“ от 2017г. Двамата автори ще представи поетесата, журналист и сценарист Силвия Чолева.

Ще бъде представена изложба на графики и авторски книги на визуалния артист, автор на арт книги и анимационен филм Борис Праматаров, отдавна популярен и носител на награди и отвъд пределите на България. Негови творби са публикувани в Ню Йорк Таймс и Де Стандарт (Белгия). Входът за изложбата е свободен.

В петък 13 октомври в зала НХК бургаската публика ще има възможността да се наслади на блестящата театрална постановка „Всичко или нищо“ на режисьора и драматург Лиза Шопова. Представлението с начало 19:00 часа, е с участието на Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Вход с билети.Билети на касата на НХК. Работно време: 10:00 – 18:00 часа, без събота и неделя. Моля, позвънете за повече информация и закупуване на билет на телефон: +359 894 898 098

Финалният ден на Порт Прим Арт Фест е събота, 14 октомври. От 15:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец, Мария Касимова-Моасе ще представи книгата си „Близки срещи със смесени чувства“. На Морска гара, Магазия 1, от 18:00 часа ще бъде открита обща изложба на родните бележити творци Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов, Стефан Божков. Отново там, ще стартира и прожекция Видео Арт на избрани късометражни филми на автори от цял свят, с куратор Георги Кръстев. И за трите събития входът е свободен.

Порт Прим Арт Фест е уникален за Бургас фестивал на изкуствата, който събира на едно място актуални творци от разностранни направления. Изборът на разнообразни централни локации в града, обуславя лесен достъп до отделните мероприятия, включени в програмата на фестивала.

Идейната концепция на организаторите, в лицето на община Бургас и 5-звездния Гранд Хотел и СПА Приморец, включва ежегодно провеждане на Порт Прим Арт Фест. Целта е осигуряване на директен достъп на бургазлии и гостите на града, до актуални артистични прояви и утвърждаване на Бургас като културна морска дестинация, която навременно и по иновативен начин представя новостите на арт сцената у нас, като за целта включително трансформира различни пространства в града.