Пасажерът „Golden Iris” акостира на Морска гара в Бургас със 790 туристи

Пасажерът „Golden Iris” акостира на Морска гара в Бургас тази сутрин. Това е първото посещение на лайнера в Бургас, който се оперира от компанията „Mano Maritime” Ltd.  На борда на плавателния съд има 790 туристи предимно от Израел, но има и граждани на Англия, САЩ, Канада, Франция, Белгия и др. За тях се грижи екипаж от 322 души. Круизът е 14 дневен с начална и крайна точка Хайфа. Маршрутът включва посещения на пристанищата в Родос, Солун, Кавала, Констанца, Варна, Бургас и Сирос.

След заставането на кораба туристите се радваха на фолклорна програма. На Морска гара Бургас пътниците бяха посрещнати с хляб и сол, както повелява българската традиция. Част от пасажерите се отправиха на екскурзия, която включва обиколка на Бургас, посещение на античната куполна гробница в Поморие и на града на ЮНЕСКО – Несебър. За останалите „Пристанище Бургас” ЕАД осигури автобуси, които регулярно да ги извозват до центъра на града и обратно до Морска гара. Корабът ще отплава от Бургас в 19.00 часа тази вечер.

Туристите бяха посрещнати с питка по български обичай и традиции

Въпреки срива на круизните пътувания в Черно море през този сезон ръководството на бургаското пристанище договори посещения на два пътнически лайнера. Освен това над 30 000 граждани и гости на града се възползваха от туристическите корабчета за разходка, които това лято тръгваха от втория пасажерски терминал на „Магазия 1”.

Темата за круизите в Черно море беше една от дискутираните по време на 51-вото общо събрание на асоциацията „MedCruise” през октомври в Тулон, Франция. Круизните посещенията в Черно море са предимно от компании, които предлагат маршрути в Средиземно море.  Според Giora Israel /Джиора Израел/ от Carnival Corporation & PLC, който отговаря за развитие на дестинациите, за да се развива круизния бизнес в Средиземноморието се изисква търпение от пристанищата и дестинациите, които понастоящем се намират извън маршрутите поради геополитическите проблеми. По думите му проблемите идват и си отиват, така че за пристанищата в Черно море, Турция, Тунис, Египет и Израел, ще отнеме време, но корабите ще се върнат.

„В разговорите се формира идея, подкрепена от компаниите, съвместно да анализираме възможността Морска гара Бургас да бъде отправно пристанище за круизна дестинация Бургас – Средиземноморие за част от десетките хиляди руски туристи, ползващи многобройните летни полети на руските авиопревозвачи до Бургас. Също така се договорихме с колегите от круизните портове в Констанца, Варна и Истанбул регулярно да провеждаме работни  срещи с цел промотиране на Черноморския регион и изработване на обща позиция по проблемни въпроси, като за пример мога да дам: въведените свръхвисоки такси за преминаване на Босфора на пасажерските лайнери”, каза след завръщането си  от Франция директорът на бургаското пристанище Диян Димов. Той допълни, че ще се работи и за  привличане  на вътрешния руски черноморски круиз до българските  пристанища. За първия сезон на пасажера „Княз Владимир”, който започна на 11 юни са извършени 18 рейса по маршрута Сочи-Ялта-Новоросийск-Севастопол, като от круизната линия са се възползвали  над 5000 пътници. През зимата лайнерът няма да прави пътувания, като те ще бъдат възобновени през  май 2018 г. Организаторите на круиза отбелязват нарастващия интерес от страна на потребителите към новия туристически продукт и високия потенциал за развитие на маршрути по Черноморското крайбрежие, нещо към което и ние се стремим посочи Димов.