Японски вишни ще цъфтят в Central Park

В градините на новия комплекс ще има над 2300 екзотични растения

Японски вишни ще се превърнат в една от емблемите на новострящия се многофункционален комплекс Central Park в Бургас. Дърветата са от вида „Кику-Шидаре-Сакура“ или плачеща вишна, която се отличава с изключително красиви и богати бледорозови цветове. Те ще бъдат засадени в дзен-градината на комплекса, като ще допълнят концепцията й за релакс, медитация и съзерцание. Проектът ще бъде реализиран според източната традиция, като за целта ще бъдат използвани характерни камъни, които са подредени по специален начин и изобразяват планини и водопади. Белият пясък, който се поставя в основата на градините, пък символизира течаща вода.

В рамките на Central Park Burgas ще бъде изградена и закрита ботаническа градина с площ над 1 дка. В нея всички посетители ще могат да видят стотици екзотични видове, сред които различни видове палми, какаово, хининово, махагоново, каучуково и абаносово дърво, орхидеи и лиани, дори и месоядни растения.

“Всички растителни видове ще бъдат подбрани внимателно, като имаме за партньори водещи международни доставчици. Първите три етапа предвиждт засаждането на 2300 растения, а концепцията ни предвижда поетапно обогатяване на ботаническата градина с добавяне на нови, екзотични видове. Така ще можем да създадем жива, развиваща се еко система, а посетителите винаги ще има какво ново да видят.”, обяснява л. арх. Виктория Ружева, чиито екип стои зад ландшафтния проект.

Общата площ на растителността в Central Park Burgas ще бъде около 8000 кв. м., които ще включват още покривни градини с вечнозелени видове и озеленени тераси. Комплексът ще се отличава и с множество живи зелени пана и картини, в които специална растителност формира красиви геометрични визии и по стените и вертикалните равнини.

Central park е проектиран като изключително „зелен“, не само по отношение на растителността, но и оборудванeто с 7 000 кв. м. соларни панели, слънчева енергията, равняваща се на 1 MWp,  която използва се за захранване на общите части на комплекса (жилищна, бизнес и обществена), енергоспестяващи соларни лампи по алеите, както и отопление, осветление и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода позволява използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта.

 

„Концепцията  при  проектирането е „обличането“ на сградите в зелена и природосъобразнa среда е съобразена с водещите световни тенденции за създаване на пространства за балансиран и хармоничен лайфстайл. Това искаме да получават ежедневно живеещите, работещите и посетителите на комплекса“, заяви арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта.

Строителството на новия многофункционалния комплекс Central park в Бургас, който съчетава в себе си жилищни и офис сгради, започна през септември. Инвестицията е на обща стойност 60 000 000 евро и плановете на инвеститорите от „Сентрал парк“ ЕООД е проектът да бъде завършен в рамките на 3 години. Освен три жилищни и три офис сгради, новият „квартал“ на Бургас ще задоволява напълно нуждите на живеещите, работещите и посетителите в него и чрез модерна инфраструктура, която включва: конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.  

Мащабният проект се намира в кв. Славейков, ул. Даме Груев 2, и се простира на 35 дка – 200 000 кв. м. застоена площ- 150 000 кв. м. бизнес и жилищни сгради, две подземни нива с паркоместа по 25 000 кв. м. Районът, в който е ситуиран комплексът, е до парк Изгрев, новостроящата се спортна зала и търговски център.  

В рамките на Central park ще бъдат построени три жилищни сгради с общо 690 апартамента, три офис сгради с капацитет до 5 000 работни места, подземен паркинг на две нива с общ капацитет 1 555 места (500 паркоместа, прилежащи към бизнес сградите, 690 паркоместа към жилищните сгради, както и 360 паркоместа за обществено ползване).