Някогашната баня в комплекс „Възраждане” стана „Академия Европа”

Многогодишната сага с рушащата се сграда на старата баня в двора на ОУ „Любен Каравелов“ най-после приключи. От днес тя официално е модерен образователен център, който носи името „Академия Европа“. Лентата на обновената и преобразена сграда прерязаха днес кметът на Община Бургас Димитър Николов и председателят на училищното настоятелство на Ивайло Беловски.

Някогашната баня от десетилетия не изпълняваше оригиналното си предназначение. Вместо това масивната постройка се рушеше години наред и представляваше сериозна заплаха за инциденти, а в последно време беше станала дом на скитници и наркомани.

Сега сградата на старата баня и пространството около нея вече са напълно обновени. Постройката е с положена цялостна хидроизолация и с въведени мерки за енергийна ефективност. Всички електро и ВиК инсталации са изградени наново. Входът разполага с достъпна среда за хора с увреждания, която е осигурена чрез подвижна платформа за преодоляване на височината на входното стълбище.

Учебният корпус на училище „Любен Каравелов“ разполага с фоайе, кабинети по изкуства и различни видове занимания по интереси – стъклопис, иконопис и др., зала за изучаване на китайски език и многофункционална зала.

Обновената сграда е един от 9-те образователни обекта, които Община Бургас обновява по проект „Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап“ ДБФП № BG16RFOP001-1.004-0001-C01 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Той се изпълнява в рамките на водената последователна местна политика за модернизация на бургаското образование, като гаранция за устойчиво социално-икономическото развитие на града в следващите години.

На събитието присъстваха още народните представители от Бургаски регион Ивелина Василева, Иван Вълков, Галя Василева и Ася Пеева, зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, директорът на ОУ „Любен Каравелов“ Анета Димова, общински съветници, учители, родители и ученици.