Гимназия за компютърно програмиране ще има в Бургас

Обявяват конкурс за лого на новото училище

Професионалната гимназия за компютърно програмиране и иновации е най-новото училище в страната, което ще отвори врати през учебната 2018/2019 г. в Бургас. То ще бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“, със срок на обучение 5 години и прием след завършен седми клас.

В него ще се изучават съвременните програмни езици Java, C, C++, JavaScript, .NET. В учебните програми ще бъде заложено придобиването на знания и умения за обектно ориентирано програмиране в алгоритмите и структурите от данни, в областта на разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране. Учениците ще придобият специфични знания и умения в сферата на роботика, изкуствен интелект, хардуерен дизайн, кибер сигурност, облачни технологии.

Обучението ще се осъществява в обособен образователен кампус, отговарящ на най-новите световни стандарти – с учебен корпус, общежитие, помещение за учебна фирма и програмиране. След приключване на обучението си учениците ще получат диплома за средно образование, сертификат за владеене на чужд език и документ за професионална квалификация по компютърни науки, съответно за „програмист“ и „приложен програмист“.

* За да получи новото Училище своя идентификация, Община Бургас обявява конкурс за изработване на лого.

Какви са изискванията към бъдещите участници в конкурса?

– Няма ограничения за възраст и образование на участниците.

– Всеки потенциален участник,  който има идея, трябва да я визуализира и изпрати като предложение. 

Какво се очаква от кандидатите?

– Да изработят проект на лого във векторен и png формат;

– Да представят цветен и черно-бял вариант на изображението на български и английски език;

– Да изпратят предложението си на следния адрес: zh.georgieva@burgas.bg, с копие до: v.atanasova@burgas.bg, в срок до 17:00 часа на 16.02.2018 г.

Кой и кога ще оценява предложенията?

– Получените предложенията ще бъдат оценявани от жури, съставено от представители на някои от най-големите ИТ компании в България, които ще бъдат част от Училищното настоятелство на Гимназията. Журито ще излъчи петте най-добри проекта в срок до 19.02.2018 г. 

Как ще бъде определен краен победител в Конкурса?

– Одобрените от журито предложения ще бъдат качени в сайта на Община Бургас – www.burgas.bg. Чрез електронно гласуване ще се определи победителят, а именно кандидатът, събрал най-много гласове.

– Периодът за гласуване е от 20.02.2018 г. до 05.03.2018 г., включително.

Каква ще бъде наградата за победителя?

– Спечелилият конкурса за изработване на лого на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще бъде обявен на 06.03.2018 г., след обработка на резултатите от електронното гласуване.

– Наградата за победителя, избран чрез електронното гласуване в сайта на Община Бургас, ще бъде iPhone X.

– Други четирима участници, освен победителя, чиито предложения са номинирани от журито и са получили най-много гласове, също ще получат награди.