Празник на виното в община Приморско

И тази година жителите и гостите на община Приморско ще станат част от празника на виното – Трифон Зарезан. Денят на винарите, лозарите и кръчмарите ще е придружен  от традиционните вече конкурси за най-добро вино.

Празничната програма на 14 февруари /сряда/ ще започне във Веселие. От 10 часа местните жители ще извършат ритуала по зарязване на лозята в селото, след което веселбата ще продължи в залата на местното читалище. Там веселийци са подготвили конкурс за най-добър производител на вино. Компетентно жури ще определи победителя, който ще се окичи с титлата „Цар на виното“.

По подобен начин Трифон Зарезан ще бъде отбелязан и в съседните населени места.

От 10.30 часа в най-близката до центъра къща в Ново Паничарево ще бъде извършена церемония по зарязване на лоза. След ритуала местните жители ще се отправят към  пенсионерски клуб, където ще се състои и конкурса за най-добър винар.

От 11.00 часа ще започнат ритуалите в Ясна поляна и Писменово. Там също ще се зарежат лозите в селото и ще бъде отправено послание към Св. Трифон за здраве и берекет през цялата година. В конкурси за най-добро вино ще бъдат излъчени победителите в приморските села.

В Приморско самодейци, предвождани от своя ръководител Христо Йорданов, ще пресъздадат обредно зарязване на лозите. По пътя си от читалище „Самообразование – 1919“ към сградата на Общината танцьорите и певците ще влизат в избрани от тях домове и ще изпълняват благодатния ритуал. С песни и танци те ще отправят и специален празничен поздрав към жителите и гостите на Приморско.