Бургас почете Апостола на Украйна Тарас Шевченко

Българи и украинци се включиха в концерт, посветен на 204 години от рождението на великия поет,  художник и радетел за свобода

С изпълнение на  химна на Украйна и “Де е България” започна  тематичната вечер, посветена на 204 години от рождението на Тарас Шевченко, организирана от почетното украинско консулство в Бургас. В зала „Петя Дубарова” на КЦ Морско казино се събраха представители на украинската общност в града и техни български приятели, за да споделят празника, посветен на великия поет, художник и борец за свобода, наричан Апостол на Украйна.

„Искам този празник да не бъде само днес, искам той  да продължи в душите на тези украинци, които живеят в Бургас и вече се считат за бургазлии”, каза в приветственото си слово почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Той изрази задоволство, че празникът се почита и от българи и благодари за доброто сътрудничество на училище „Св. св. Кирил и Методий”, което поддържа приятелски връзки и с училище в украинския град Николаев.

Заместник-кметът по култура Йорданка Ананиева също отправи поздравление за празника, в което  изтъкна, че подобни събития винаги са повод да обогатим познанията си едни за други и нашата дружба да се укрепва.

За живота и творчеството на Тарас Шевченко разказа Елена Желязкова. Тя подчерта, че основоположника на украинската литература е наричан още Апостол на Украйна. Какъвто е Левски за българите, такъв е Шевченко за украинците.

Но великият творец е почитан и по целия свят. Негов  паметник има в над 50 държави, а творчеството му е преведено на почти всички езици.

В концертната програма, в която се включиха и ученици от НУМСИ и СУ „Св. св. Кирил и Методий”, прозвучаха стихове на Шевченко, на български и руски език, както и  песни по негови текстове.