Проектът „Път на легендите” постави основите за развитие на легендарен туризъм в Странджа

С двудневна българо-турска работна среща на 16 и 17 март 2018 г. завърши проектът „Път на легенди –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, реализиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020. Форумът на тема: „Промотиране на трансграничния регион Странджа-Йълдъз като културно-историческа дестинация“ се проведе в конферентна зала „Ахело” на Гранд хотел Приморец – Бургас. В срещата участваха 30 представители на туристическия бранш от България и 20 от Турция.  Възможностите за развитие на легендарен туризъм в региона представиха Мустафа Филиз – преподавател в Тракийския университет в Одрин, доц. д-р Диана Радойнова от Университет „Порф. Д-р Асен Златаров”, Ивелина Иванова и  Горан Стефанов от историческия музей в Малко Търново. През втория ден на работната среща турските туроператори посетиха легендарни места в българската част на Странджа, за да се запознаят на място с възможностите, които могат да предложат на своите туристи.   

Представителите на туристическите фирми от двете страни на границата обсъдиха вариантите за включване на легендарни маршрути в туристическите пакети, методите за тяхното промотиране  и евентуалните предизвикателства, пред които ще бъдат изправени при предлагането на новия туристически продукт. Това е и основната цел на проекта – да привлече вниманието на  туристическия бранш, инвеститорите и местните власти  към  потенциала на мистичната планина, да положи основите за развитие на нов туристически продукт – легендарен туризъм, и така да подпомогне икономическото развитие на трансграничния регион и да съдейства за повишаване благосъстоянието на местното население.

Успоредно с работната среща между туроператорите се проведе и заключителна пресконференция за журналисти, на която партньорите по проекта  – Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и организацията за трансгранична култура в Одрин обобщиха резултатите от едногодишната си работа.

Проектът направи първите стъпки за популяризиране културното наследство на Странджа,  векове предавано от уста на уста и съхранило местния дух до днес. Извършено е широкомащабно проучване за събиране и описване на най-старите автентични и малко популярни легенди. Част от тях са издадени в триезичната книжка със заглавие „Странджа –пътна легендите” – на български, турски и английски език. Информацията е качена и в сайт, специално създаден по проекта. Проведени са семинар за повишаване информираността на местните власти, и две обучения – за туристически водачи в Странджа сред безработни от региона и за студенти по туризъм от двете страни на границата. Фестивал на легендите през летния туристически сезон в градовете Приморско и Енез доказа, че те могат да бъдат  основа и за развитието на още един продукт – фестивален туризъм.

 

Партньорите Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и организацията за трансгранична култура в Одрин приключиха проекта с убеждението, че за културата и легендите граници няма. Странджа има потенциал за развитието на легендарен туризъм, който трябва да бъде използван.  Те ще надградят резултатите от проекта  чрез създаване на конкретни условия за превръщане на  трансграничия регион в предпочитана дестинация.

                                                 

Проектът „Път на легенди –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм” № CB005.1.23.107, е финансиран  от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020 и е на стойност 81040.04 EUR.

 

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма INTERREG-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на  ЦЕБС „Алеф“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.