Снегът разкри некачествения асфалт по пътищата

Пътната мрежа по Черноморието е осеяна с кратери. Бяха необходими само четири дни на снега, за да  разкрие в пълнота некачествената асфалтова настилка и зле свършената работа по спечелени общински/държавни обществени поръчки и по проектите с европейско финансиране. По същия начин изглеждат и тротоарите, където изобщо ги има – разхлабени и разместени плочки, криещи неприятни изненади при стъпване върху тях. Особено около спирките.

В тази връзка Община Бургас съобщава, че отстраняването на пораженията по улиците, нанесени от обилния снеговалеж, вече е започнало. Още в неделя е била създадена организация за стартиране на ремонтните дейности. Експерти от администрацията и представители на поддържащите фирми са направили пълен обход на пътната мрежа и са описали нанесените щети.

В момента на повечето места се извършва временно запълване на дупките със студена смес. Пристъпването към трайни ремонти и полагането на топъл асфалт в момента е невъзможно заради продължаващите валежи. Предприемането на такава стъпка би довело до по-големи разходи. Затова полагането на асфалт ще стане след подобряване на климатичните условия, допълват от институцията.

Отчайващо е положените и в община Поморие. В административния център на териториалната единица улиците са в състояние като след война. Вероятно ремонтните дейности ще започнат скоро и там, за да се усвоява. Без да е потърсена сметка за некачественото изпълнение до момента и тънкия слой положена асфалтова смес.
Дори в „Руския квартал“ на Поморие, където улиците са сравнително нови и ненатоварени, ерозията на пътната настилка е повсеместна.

Всичко това след само 4 дни обилен снеговалеж. Как ли живеят и по какъв ли начин са изградени пътищата в Дания и Норвегия, например, където зимата е 6 месеца?! Или пък в Австрия, Германия….

В България е лесно. Народът плаща – и ремонтите, и масрафа. Нека вали!