София Филм Фест на брега`2018 започва

В програмата са включени 24 пълнометражни и 12 късометражни творби

Започва 16-ото издание на „София Филм Фест на брега“. От 15 до 23 март 2018 година в Общинско кино „АБ“ в сградата на ДТ „Адриана Будевска“ в Бургас ще бъдат представени 24 пълнометражни и 12 късометражни ленти. Фестивалът е посветен на паметта на Георги Ингилизов, който от самото му създаване работеше за неговото утвърждаване като културен акцент в календара на изкуството в Бургас.

Начало на фестивала дава прожекцията на Квадратът (Швеция-Германия) на реж. Рубен Йостлунд. В ролите ще видим Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест, Тери Нотари, Кристофер Лаесьо.

Филмът е носител на Златна палма и награда „Vulcain“ от фестивала в Кан 2017 г. Той е големият победител на 30-ите европейски филмови награди6 награди от Европейски филмови награди 2017 г. (най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добра сценография, най-добра европейска комедия, най-добър европейски актьор – Клес Банг). Носител на награда Гоя 2018 г. (най-добър европейски филм)
Номинация за Златен глобус 2018 г.
Номинация за Оскар 2018 г. (за най-добър чуждоезичен филм).

„Квадратът” е сатира на нашето време – чувството за общност, моралната смелост, нуждата от егоцентризъм във все по-несигурен свят.

Кристиан е уважаван куратор в музей за съвременно изкуство. Разведен е, но е отдаден баща на двете си деца, кара електромобил и винаги подкрепя добрите каузи. Следващото му шоу е „Квадратът“ – арт инсталация, която провокира минувачите да бъдат алтруисти, напомняйки им, че трябва да са отговорни човешки същества.

Понякога обаче е трудно да живееш според собствените си идеали: телефонът на Кристиан е откраднат, а глупавата му реакция го вкарва в неудобни ситуации. Междувременно PR агенцията на музея представя една неочаквана кампания за „Квадратът“. Реакцията е грандиозна и запраща Кристиан в екзистенциална криза.

Президентът на муждународното жури на кинофестивала в Кан   Педро Алмодовар е плакал, когато е видял филма и е откровен в признанието си по негов адрес „Този филм е посветен на тоталната принуда към политическата коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!

Прожекцията и откриването на „София Филм Фест на брега“ е от 19 часа.

Вторият ден на фестивала – 16 март, петък включва:

16:00 Убийство в Кайро (Швеция-Германия-Дания)

         реж. Тарик Салех, 170’

Смел египетски режисьор разказава историята на корумпиран полицай от Кайро, който едва функционира в една прогнила система – на ръба на колапса. Докато една вечер започва разследване на убийство и се оказва, че случаят засяга египетския елит.

18:00 Проектът „Флорида“ (САЩ)

         реж. Шон Бейкър, 112’

Филмът разказва историята на 6-годишното момиченце Муни и майка ѝ Хейли. Те живеят изтъркан мотел, на име „Вълшебния замък“, който се намира недалеч от местния Дисниленд.  Някои туристи по невнимание объркват мотела с официалния хотел на парка. Децата на местните самотни майки, които често работят като обслужващ персонал в луна парка са оставени сами да се грижат за себе си. Малките Муни, Скути и Йенси редовно си търсят интересни занимания. 

20:00 Без милост (Германия-Франция)

         реж. Фатих Акин, 105’

Филмът е за млада майка, чийто живот е концентриран върху семейството ѝ. Изведнъж тя губи мъжа си и сина си и понеже не успява да се справи с разбитото си сърце, търси възмездие. Това също е филм за семейството и справедливостта и колко различно могат да се интерпретират тези две понятия. В същото време „Без милост” е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин.