Евреи от Бургас благодарят с паметник за своето спасение преди 75 години

Четири бургаски имена са включени в списъка на незабравените лица на спасението

Потомци на евреи, спасени от Холокоста преди 75 години, откриха в Бургас паметник на благодарността за своето съществуване. Мемориалната плоча е посветена на смелите и доблестни българи от морския град, които в кървавите години на Втората световна война са се противопоставили на волята на Хитлер и държавните директиви за депортиране и унищожаване на българските евреи.

Откриването бе в късния следобед на 11 април 2018 г. Денят е Йом А Шоа, който се чества от евреите по света като Ден на катастрофата на Холокоста. Единствено в Бургас и София от цяла България вчера този траурен ден бе отбелязан. Събитието бе уважено от духовници, политици, дипломати, общественици, граждани и младежи от цялата страна, дошли да отдадат почит и признание на спасителите на бургаските евреи и да заявят волята си най-позорния акт на човешко масово унищожение никога да не се повтори.

Създаването на паметника на благодарността е по инициатива и със средства на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То съвпадна и с още няколко събития, организирани от  Центъра – изложбата „Отвъд дълга” на Световния център за възпоминание на жертвите от Холокоста и заключителната церемония по награждаването на победителите в Петия национален литературен ученически конкурс.

Мемориална плоча на благодарността бе поставена в самото сърце на Бургас, до сградата на Общината. „В памет на достойните бургаски общественици, които не са допуснали депортирането на бургаските си съграждани към лагерите на смъртта „, е написано върху нея. Сред най-изявените са били кметът на Бургас през 1943 г. д-р Дянко Пръвчев, писателят Петко Чорбаджиев /Росен/, индустриалците Любомир Зурков и Петър Велчев. Техните имена бяха възкресени от забравата и записани в книгата „75 години – незабравените лица на спасението”, на издателство „Шалом”. Председателят на „Алеф” Алберта Алкалай заяви, че са безброй имената на спасителите и сподели желанието си тази плоча да се превърне в пазител на паметта.

Официални гости  на церемонията за откриване на паметния знак бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий, посланикът на Израел у нас Н.Пр. Ирит Лилиан, кметът на Бургас Димитър Николов, народни представители, директорът  на ОДМВР Бургас ст.к. Калоян Калоянов, потомци на спасените и на спасителите, политици, духовни лица, общественици, граждани.

„Този подвиг не е обикновен. Ние сме тук, за да благодарим на тези, които са жертвали своето спокойствие от любов към човека. Спасяването на евреите е дело велико за църквата и за България, защото показа, че любовта може да тържествува над унищожението”, заяви Негово високопреосвещенство  Йоаникий.

„И тогава, и сега евреите са били едни от най-трудолюбивите и активни граждани на Бургас. Близо 1000 са спасените бургаски евреи. Тази плоча изразява признателността на техните наследници”, развълнува се кметът на Бургас Димитър Николов. 

Стотици граждани се събраха пред новооткритата плоча, за да преклонят глава и в памет на невинните 11 343 жертви на Холокоста от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, както и да отдадат почит на спасителите на близо 50 хил. български евреи. Въпреки необичайно мразовитото за сезона време, присъстващите изпълниха пространството около мемориала и поднесоха множество венци и цветя пред паметника на благодарността за спасението на евреите в Бургас.

„Оцелелите от Холокост остават все по-малко, но неговата жестокост се помни. Но кой ще помни спасителите? За тях не се говори много. А това, което българският народ е направил за своите съграждани – евреи, е уникален героичен акт, който трябва да се знае. Този монумент в центъра на града е предназначен за бъдещите поколения на България, за да научат и не забравят подвига на своите предци!”, призова Н.пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел у нас.