Монография „Школа по дух” пресъздава пътя на хорова школа „Милка Стоева”

Книгата ще бъде представена в Младежки културен център на 21 април

Книгата „Школа по дух“, посветена на 70 години от създаването на бургаския детски хор „Милка Стоева“ ще бъде представена пред широката публика в Бургас на 21 април, събота. Автор на монографията е режисьорът, възпитаник и дългогодишен приятел на хора Майя Славчева. Тя ще си партнира с поетесата Елка Василева на премиерата на книгата, която ще бъде близка, непосредствена среща с творческия екип на школата и талантливите хористи. Очакват се много гости, свързани с творческия път на хоровата школа и нейния основател Милка Стоева, които ще пресъздадат атмосферата, характерна за този певчески колектив.

Емоционалната среща, която ще събере бивши и настоящи хористи и приятели на хоровата школа, ще започне от 16 часа в голямата зала на Младежки културен център.

„Школа по дух“ е книга, събрала житейския опит на многобройни и различни по възраст хора, които няколко десетилетия градят културната история на хоровото изкуство в Бургас. Майя Славчева проследява 70- годишния музикален път на детския и смесен хор, разделен в няколко тематични глави. Използваните материали са от Държавен архив – Бургас, пресата, интервюта и спомени на хористи, които документират значимите моменти от творческия път на школата. В тематичните раздели са включени и много снимки, част от които са от личния архив на хора, а други от големите приятели и възпитаници на школата д-р Стойчо Шишков и Георги Караджов.

Присъстващите на събитието ще се потопят в приятелска и уютна атмосфера, допълнена от музикални произведения. Събитието е част от поредицата прояви по повод 70- годишнината от създаването на детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас.