Бургаската библиотека празнува 130- годишнина

Бургаската библиотека става на 130 години и цялата 2018-та година ще премине под знака на юбилея. Събитията по повод годишнината започнаха с брандирането на автобус от градския транспорт с   ликовете на български класици. Патронът на библиотеката Пейо Яворов е в компанията на Иван Вазов и на Алеко Константинов и емблематичните за Бургас Петя Дубарова и Христо Фотев.

Най-наситен с юбилейни събития е месец май. Тогава се чества и професионалният празника на библиотекаря – 11 май.

На 8 май е конференцията под мотото „Морето! Най-голямото събитие!“ по едноименното стихотворение на Христо Фотев. Форумът ще събере хора на изкуството и културата, бургазлии и приятели на Бургас, които са свързани чрез морето. Сред участниците са кинорежисьорът проф. Георги Дюлгеров, който ще представи сценарий на незаснет филм, посветен на морето. Морето в литературата е темата, по която ще чуем проф. Михаил Неделчев, един от носителите на бургаската награда „Златен Пегас”.  Критикът Митко Новков ще представи морето в изобразителното изкуство, а за морето в музиката ще разкаже бургазлията-музиковед проф. Юлиян Куюмджиев. 

Конференцията е в рамките на „Европейски морски ден“, който ще се проведе в Бургас в края на май по повод българското председателство на Съвета на ЕС. Тя ще бъде открита на 8 май от 14 часа в зала „Георги Баев“ на Културен Център „Морско казино“.

Паулиана Новакова – внучка на писателите Паулина и Стефан Станчеви, голяма част от чиито личен архив е притежание на библиотеката,  е една от специалните гости на форума.

На 9 май библиотеката ще се включи в  европейската „Нощ на литературата”, която се провежда едновременно в 12 български града. Основната й цел е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най-важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното за четене място. От 18 до 22 часа на всеки половин час във всяко т.н. „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език. За Бургас едно от „гнездата” е брандираният автобус, където пътниците ще четат откъси от различни книги на европейски автори.

Малко история:

Бургаската библиотека  е създадена през 1888 г. Историята  ѝ  е  свързана с личности, като учителят Христо В. Димитров, писателите Константин Петканов и Стефан Станчев, книжарят Коста Екзархов и други обществени дейци, които я изграждат като културно средище.

През 1932 г., когато уредник на библиотеката е Стефан Станчев, съвместно с читалище „Пробуда“ се създава Народен университет, който осъществява разнообразна културна и просветна дейност. Изнасят се сказки от изтъкнати български учени и писатели, сред които  Александър Балабанов, Стоян Чилингиров, Асен Златаров, Елисавета Багряна, Константин Петканов и др. Организират се изложби, утра, срещи с писатели и други интересни прояви .

През 1945 г. Общинската градска библиотека става Държавна народна библиотека и е включена в системата на законния депозит – започва да получава по един безплатен екземпляр от българската печатна продукция. От 1953 г. до 1987 г. библиотеката става окръжна, а в следващите години – универсална научна. От юли 2000 г., с Постановление на Министерския съвет, тя получава статут на регионална.

През 1978 г., когато се чества 100-годишнината на големия български поет Пейо Яворов,   библиотеката получава неговото име. За 100 години от създаването си  тя получава орден „Народна Република България“-ІІ степен.