България е в спиралата на висока корупция – намаляващи инвестиции и население

 

С 50% са се свили преките инвестиции в България за първите четири месеца на 2018 година, в сравнение със същия период на предходната година

Реалността е обективно съществуващата действителност, а действителността в България е, че за последните 10г. инвеститорите загубиха доверие в управлението на страната. Страната ни е изпаднала е  спиралата на висока корупция и намаляващи инвестиции и население. 

По предварителни данни преките инвестиции в България за януари – април 2018 г. възлизат на 113 млн. евро (0.2% от БВП), като са по-ниски със 116.2 млн. евро (50.6%) спрямо януари – април 2017 г. (229.2 млн. евро, 0.5% от БВП). Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 161 млн. евро за януари – април 2018 г. Така той е по-нисък със 205.4 млн. евро от дяловия капитал за януари – април 2017 г., който е в размер на 44.5 млн. евро. 

 Реинвестираната печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) възлиза на 19.1млн. евро, при 58.3 млн. евро за януари – април 2017 г. 

 Дълговите инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) са в размер на 258.4 млн. евро, при 126.4 млн. евро за януари – април 2017 г. 

Продължава изтеглянето на инвестициите в дялов капитал и реинвестирана печалба, което е сигурен признак за понижен дългосрочен интерес от инвеститорите към България. 

 Увеличението на дълговите инструменти отразява продължаващото увеличение на задлъжнялостта в българската икономика и ниските очаквания за печалба. 

Делът на инвестициите в БВП на България е намалял значително, от над 30% от БВП през 2008 г. на едва 3% през 2017 г. България има значителна нужда от инвестиции, част от която може да бъде посрещната чрез публични инвестиционни схеми заедно и с частни инвестиции. 

На този етап публичните инвестиции продължават да са благодарение и до голяма степен на финансирани от ЕС проекти. 

Ако не се подобри бизнес средата в България, спадът на частните инвестиции се очаква да продължи и през идните години. 

Значението на преките чужди инвестиции за България е изключително важно. А също така и притокът на нови инвестиции, финансиращи създаване или разширяване на капиталообразуването в българската икономика. 

През последните години преките инвестиции са по-малко от трансферите на работещите зад граница българи и т.нар. „емигрантските пари” надхвърлят потока на преки инвестиции. 

Преките инвестиции от макроикономическа гледна точка са първостепенен фактор за икономическия растеж.  Те са важен фактор на растежа на всяка икономика и особено за малките отворени икономики като българската. 
Само увеличението на преките инвестиции може да осигури висока производителност и устойчива норма на печалба, необходими за постигане на догонващ икономически растеж. Но в България политиката по привличането на инвестиции се нуждае от значително подобрение, както и да бъде насочена към акцент върху конкурентните предимства на отделни производства, а също така и на географски и бизнес клъстери от стратегически отрасли и индустрии.  

Така преките инвестиции ще допринесат и за конкурентоспособността на българската икономика. 

Румен Гълъбинов