За статистиката и йо-йо на цените – сезонно

Типично за лятото, някои цени в България традиционно вървят нагоре. Статистиката сочи инфлация за май 0.3%, а от началото на годината  – 1%.

Данните на НСИ сочат, че през май т.г. спрямо април с  0.2% са се увеличили цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки, с  0,7% на облекло и обувки, а на транспорта – с 2.6%. Тези данни обаче са за цялата страна, а ако сравним цените по морето с цените, примерно, в Добрич или Видин, разликата ще е драстична. Всеизвестен факт е, че там, където има туристопоток, и местните жители плащат повече.  Въпреки, че от туристите не печелят всички, спадът в платежоспособността е  всеобщ.

Бургас не е съвсем туристически град, както би се искало на бургазлии, защото на това пречи наличието на миризлива и отровна промишленост. Това обаче не бърка търговците, които продават стоките си, предимно хранителни, на завишени цени. Изборът е голям, ако погледнем зеленчуците, примерно: череши, ягоди, пъпеши, дини, различни сортове домати… Но 3.50 лева за килограм домати изобщо не е приемлива цена. Или за килограм чушки… Ягодите гравитират около 6-те лева, черешите – 3-4 лева, кайсиите – ако са дребни, стигат и два лева.  

Транспортът в Бургас не е обвързан с инфлацията. Но пък е обвързан с европейските цени. Колкото по-несъобразен с нуждите и мнението на хората, толкова по-скъп!  Второ лято алтернативата  ”такси”  е труднодостъпна. Причините са леснообясними – трансферите за туристи са по-доходни, отколкото късите градски курсове.

Статистиката сочи, че цените на алкохола и тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец, както и тези за жилища, вода, електроенергия, за здравеопазване.  Намаление има при съобщенията – с 0.4% и при развлеченията и културата – с 1.3%.

Да, ама не!  Особено за култура! Спектакли и концерти по морето – в изобилие. Но някой да е видял спад в цените на билети? Освен, ако не се има  предвид възможността да си намериш пейка до Летния театър и да слушаш без пари…

Какво още…  Традиционно през лятото плащаме по-малко за ток. Това не означава обаче поевтиняване на електроенергията, нали? Много ми е чудно как изчислиха и намалението при съобщенията… Впрочем, какво имат предвид статистиците под „съобщения”?

Цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец в посока увеличение за нехранителните стоки и услугите – с 0.1%, а намаление има при хранителните продукти – с 0.4%. Обаче, тези цифри  дали отразяват реалността, всеки преценява сам – по собствения джоб. Едва ли обаче ще правят коментар на статистическите данни  някои като тези, които хвърлят по половин милион на ало-измамниците… Но – това вече е друга тема…

Статистиката мълчи по въпроса нарастване на заплати. Тях инфлационен индекс не ги лови. Що?  Сигурно щото не могат да хванат цаката на сивата икономика… 

Сега ще гледаме какво ще покаже броячът за прочелите този материал…

Давайте, слагайте очилата и четете! Пък и коментирайте, ако ви идва отвътре…