УМБАЛ Бургас призовава – дарете кръв на Световния ден на кръводарителя

На 14 юни Кръвният център ще работи с удължено работно време

Международният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител се отбелязва на 14 юни, четвъртък. Датата е обявена за Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител през 2004 г.  Това е рождената дата  на Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. 

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас (Кръвният център) ще работи с удължено работно време, за да приеме всички желаещи. Отделението работи от 7.30 до 14 часа, но на 14 юни екипът ще остане и след 14, докато не мине и последният кръводарител. То се намира в сградата на бившата Първа поликлиника, на първия етаж вдясно. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 г.

УМБАЛ Бургас призовава бургазлии да отбележат Световния ден на кръводарителя с масова дарителска акция. Призивът е насочен най-вече към шофьорите. През лятото пътните инциденти се увеличават, както и спешните кръвопреливания на пострадали в катастрофи шофьори и пътници.

Всеки месец отделението има средно около 700 кръводарители. Това го поставя сред най-натоварените в страната, но заради демографския срив в последните години кръводарителите намаляват. През 2017 г. те са били 7338. През 2016-та – 7968. Близо 2500 души миналата година са били върнати, защото или не отговарят на изискванията, или кръвта не е годна за преливане.

За да работи нормално, отделението има нужда от 900-1000 кръводарители месечно. Особено ако има голям инцидент, или родилка с ДИК-синдром (състояние, в което се губи много кръв и кръвозагубата не може да се овладее). Тези синдроми са рядкост, но се случват и изискват спешно и масивно кръвопреливане. А до момента учените не са измислили заместител на кръвта.

Близък, претърпял операция, или масивен призив за нуждаещ се човек, отправен чрез фейсбук – това са най-честите причини за кръводаряване. „Хората, които днес са се събудили и са решили, че трябва да дарят кръв, са единици. Единици са тези, които го правят просто така, а не защото са били помолени от близък, или са решили да се отзоват на молба чрез социалните мрежи“, казват в отделението. Екипът му се надява на 14 юни призивът му да бъде чут, защото дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкият живот.