Черноморските държави създават общ туристически бранд

Съвместно ще работим за създаване на общ Черноморски туристически бранд и за развитие на вътрешнокруизния туризъм в Черно море. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна, където участва в срещата на министрите с ресор туризъм на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС)..

Една от инициативите, по която ще работим заедно е създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм, посочи министър Ангелкова. Тя информира, че резултат от срещата е подписването на „Съвместна декларация от Варна на министрите, отговарящи за туризма на държавите-членки на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество“ (ЧИС).  Този документ дава рамката за бъдещите съвместни дейности. В него държавите от ЧИС декларират намеренията си да работят за увеличаване на туристическите потоци между дестинациите и за превръщане на устойчивия туризъм в един от основните двигатели на социално-икономическото развитие в региона.

Във форума участваха Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, Братислав Джорджевич, изпълнителен мениджър на ОЧИС и Асаф Хаджиев, генерален секретар на ПАЧИС, както и представители на държави-членки на ЧИС.

Посоката за развитието на туризма в региона е чрез оползотворяване на общите ни културни и природни ресурси, залагайки на развитието на съвместни туристически продукти, инициативи и конкретни проекти с участие на бизнеса от държавите членки на ЧИС, каза министър Ангелкова. Тя даде пример с инициативата за създаване на т.нар. Балкански туристически маршрут, целящ промотиране пред далечните пазари на регионалното културно-историческо наследство.