Стоян Караненов: КРИБ не спира да търси решения на проблема с работната ръка

Председателят на КРИБ Бургас отговори на въпроси относно дейността на КРИБ Бургас, бизнеса в морския град и областта и бъдещите планове за развитие

Усещат ли се реални ползи за бизнеса в Бургас от интервенциите на Конфедерацията?

На централно ниво КРИБ дава възможност на представители на различни бизнес отрасли да участват в законопроекти и да дават своите предложения и становища за подобряване на бизнес климата в секторите които заемат. Това на практика не сработва – поради причината, че бизнеса в населените места извън столицата все още предпочита да бъде пасивен наблюдател към всичко, което се случва в България на централно ниво.

Припомням че КРИБ е национално представена организация, която има за цел да бъде прекия мост между бизнеса в България и Държавната администрация и най вече да сътрудничи с директния ноу-хау на бизнеса посредством становища в законопроекти в Народното събрание. КРИБ участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество чиито функции са да дава мнения по проекти на нормативни актове, уреждащи въпроси в трудови отношения, условия на труда като цяло, заетостта и трудовата квалификация, здравно и обществено осигуряване, бюджетна политика и други. 

Как виждате пътя към разрешаването на тази криза?

От страна на администрацията – улесняване на процедурите за внос на кадри от чужбина, провеждане на дългосрочна политика в системата на образованието с цел бърза и сигурна реализация на завършили техникуми и университети в България – в български компании. Преди дни министър Вълчев на участие на ректорска среща в Бургаски свободен университет, на която присъстваше и представител на КРИБ Бургас, взе решение работодателите да влязат в изпитни комисии, като част от предложенията на ректорите на учебни заведения от цялата страна, които смятат да внесат в Народното събрание предложения за промени в Закона за висшето образование. С исканите промени от страна на Ректорите, се предлага представители на работодателите да преподават на студенти и да влязат като членове в изпитни комисии за бакалавърски и магистърски степени. КРИБ Бургас подкрепя това предложение което със сигурност ще скъси дистанцията между бизнес и бъдещи професионалисти и ще регулира разликите между академичните науки и опита на бизнеса, като ще представи платформа на обучаващите се за директен ноу-хау.

Стратегически, в дългосрочен план със сигурност ситуацията с кадрите ще се промени позитивно, защото много от българите, които напуснаха България за да търсят успеха си извън страната, сблъсквайки се с множеството трудности на системата в Западна Европа и Света като цяло, усещайки негативния резултат между възнаграждение и стандарт на живот, в това число и липсата на собствено жилище, започват да се връщат обратно към България. Разбира се за всичко това допринася и позитивното развитие на образователната, културната, инфраструктурната и социалната политики на България, които в последните години задминават очакванията на всички.

Но за да бъдем реалисти, трябва да посочим, че този миграционен цикъл ще трае още няколко години, през които трябва да се търси временно решение за внос на кадри.

В тази връзка КРИБ не спира да търси решения на този проблем ежемесечно, като най актуално действие в тази посока мога да посоча конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“ организирана на 11.06.2018 в София. На форума пред Томислав Дончев и Екатерина Захариева, пред Министрите на образованието и на туризма Красимир Вълчев и Николина Ангелкова и пред Зам.-министъра на икономиката Александър Манолев се поставиха предложения от страна на бизнеса за справяне с кризата с работна ръка.

Един въпрос които вълнува доста хора в град Бургас, Вие като млад и перспективен човек с образование и успешен Председател на КРИБ Бургас, смятате ли да влизате в политиката ?

Не смятам нито на този, нито на бъдещ етап от житейското ми развитие да влизам в политика под какъвто и да е формат. Необходим съм на бизнеса ми и се чувствам пълноценен там. Съветвам всички онези, които по цял ден ‘’бистрят политиката’’ и обсъждат физически лица, изграждайки различни сюрреализми свързани с тях, да се въоръжат с постоянство и работна дисциплина защото българската икономика има нужда от техните производствени, а не лингвистични възможности. Използвам случая да благодаря на екипа на КРИБ Бургас и на моите заместници Николай Николов и Стефан Джамбазов за непрестанната отлична работа през последните години.