Украйна има трайно присъствие и перспектива в Бургаския регион

През изминалата година между България и Украйна е отчетен 620 млн. стокооборот

Интервю  с  Почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов

Г-н Караненов,  вече е утвърдена традиция провеждането на празници на украинската култура в Бургас. Те са част от дейността на Почетното консулство на Украйна в нашия град, което оглавявате. Какви са целите на вашата работа?

Д.К. От самото създаване на Почетното консулство на Украйна в Бургас работим активно за утвърждаване на дипломатическите отношения между двете страни във всички аспекти. Сътрудничеството между наши и украински фирми, културното сближаване на двата народа и адаптирането на украински граждани на територията на България са в основата на дейността ни. Нашата цел е тя да се обогатява и разнообразява във всички области на живота.  В Украйна живеят около 250 хил. българи, само в Бургаска област украинците са над 3000. Те са намерили тук своя втори дом и се чувстват добре в него.  Наистина, имаме трайно утвърдени връзки между двата народа. Пример за това са осъществените с наше съдействие телемостове в реално време между ученици от Бургас и украинския град Николаев. Чрез тях учениците от Украйна получиха възможност да обменят информация за културните традиции и живота на техните български връстници.

За поредна година акцент на бургаското лято са празниците на украинската култура. Какво е новото в тазгодишното му издание?

Д.К. Почетното консулство на Украйна и Дружество „Диаспора Украйна”  с председател Мариян Горбан и заместничката му Ала Раенко от няколко години организираме в Бургас дни на украинската култура.  Това лято програмата е наситена, продължава до 26 юли. Включили сме поредица от изложби и концерти на видни украински изпълнители. Ще има и спектакъл с акробатични и циркови изпълнения, това до сега не е правено.  С всяко свое издание Дните на украинската култура в Бургас придобиват все по-голямо значение като форум за разбирателството и като обособен бургаски модел за съвместно съжителство и взаимодействие на българската и украинската култури.  Целта ни е да покажем на младото поколение, че има традиции между двата народа. Гарантирам, че вече има едно много по-трайно присъствие на Украйна в Бургаския регион. Много от младите специалисти, които работят в нашите туристически обекти, се вписват добре в тази среда и повечето от тях имат желание да работят при нас и в бъдеще. Използвам случая да благодаря на цялата администрация на Бургас, че повече от четири години гостоприемно посрещат детски групи от райони, засегнати от конфликта между Русия и Украйна.

Как се развива партньорството между Украйна и България в туристическия сектор?

Д.К. Традиционното участие на много български фирми и институции в най-голямото туристическо изложение в Украйна – Международно изложение-форум UITT „Украина – путешествия и туризм” е показателно за наличието на тесни и успешни бизнес отношения между двете държави в този сектор. Изложението, което тази година беше в Киев, е главната международна изложба-панаир на Украйна, отразяваща общата картина на съвременния й туристически пазар.  То включваше над 300 компании в туристическия бранш от 30 страни в целия свят. България, която бе представена чрез национален щанд с увеличена площ от 100 кв.м, предизвика голям интерес.

Популярността на страната ни в Украйна като цяло расте. Националният статистически институт отчита стабилен ръст на посещения на украински граждани в България.   Увеличението за 2016  спрямо 2015 година е 10,1%, а за 2017 спрямо 2016 – 13,6%.  Прогнозите за 2018 година предвиждат тази тенденция да продължи и дори да надмине процентния ръст от предходни години.

Показателни за двустранните ни отношения са и данните от  Агенцията по заетостта. Четири пети от сезонните работници с разрешения за работа от АТ са граждани на Украйна. При 6389 регистрирани сезонни работници от трети държави за първото полугодие най-голям дял имат украинските работници – те са над 5 хиляди. Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бранш. В Слънчев бряг, например, има студенти и ученици от техникуми по туризъм.  Според мен, този ръст се дължи на облекченията, направени в българското законодателство по искане работодателите, алармиращи за дефицит на кадри. Така че, перспективата е ясна – двустранните отношения в туризма ще се задълбочават и разгръщат.

А как се развиват като цяло отношенията между България и Украйна?

Д.К. Република България и Украйна развиват традиционно добри политически отношения, изградени върху основите на духовната, историческата, културната и езиковата близост между двата народа. Те са близки не само поради своя славянски произход, но и поради многовековните си отношения в стопанския и обществено-политическия живот. Двустранните връзки между двете страни се развиват възходящо. Забележете, през изминалата година между България и Украйна е отчетен 620 млн. стокооборот. Налице е и взаимен интерес към инвестиции, включително  в сферата на металургията. Най-голямата украинска фирма в Бургаска област е „Промет Стийл”, която от своя страна е част от холдинга „Метинвест”.

Показателно за българо-украинските връзки е и побратимяването на области и градове от България и Украйна, те са над 30. Мисля, че двете държави имат широк потенциал за активизиране на регионалните контакти. И ние трябва далновидно да го ползваме за подобряване и утвърждаване на отношенията между украинските и българските региони.

Отношенията между двете държави  се развиват бързо и във връзка с последните събития – зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС, както и благодарение на добрите системни реформи, които вървят в Украйна. Всичко това съвкупно създава убедителни предпоставки за успешно сътрудничество и бъдещ икономически просперитет на двете страни.  Вярвам в това!