Във Флората се излюпи най-голямата пеперуда в света

* Побързайте да я видите, този вид живее само няколко дни

 

Влажното лято не се нрави на много от нас, хората, но пък осигурява идеални условия за размножаване на пеперудите. И тази година в експо център „Флора“ можете да разгледате жива изложба с най-красивите разновидности на този вид летящи насекоми. Днес там отново се излюпи представител на най-едрия вид пеперуда в света – Attacus Atlas, наричана за по-кратко „Атлас“. Още три нейни какавиди може да се отворят всеки момент.

Бургазлии и гостите на града имат на разположение само няколко дни да ги видят и да се снимат с тях. След като се излюпят, пеперудите „Атлас“ не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато им стигнат резервите, натрупани в гъсеничния период. Затова техният живот е много кратък – едва 2-3 дни.

Пеперудата „Атлас“ е истински гигант. Размахът на крилете й достига в някои случаи до 30 см., като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тази пеперуда често е бъркана с птица заради големия си размер.

„Атлас“ е пеперуда с уникални умения за защита – горната част на крилете й прилича на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се чувства несигурна, тя пада на земята, за да заприлича още повече на опасна змия. Това отблъсква враговете й. Няма нужда да пътувате до естествения хабитат на тази пеперуда – остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия. Вижте я в Бургас!

Изложбата на пеперуди е отворена за посетители всеки ден от 09:00 до 19:00 ч.