Дни на Украинската култура започнаха в Бургас

Дни на Украинската култура започнаха в Бургас. Те бяха открити с впечатляващ концерт и изложба на художничката Юлия Красовска, която е позната на бургазлии от няколко изложби и най-вече от желанието й да рисува стария Бургас.

Старт на празниците на украинската култура, които се провеждат за пети път, даде почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Той благодари за радушният прием, който украинци получават в Бургас и за възможността двете култури да се опознават и да бъдат основа за взаимно опознаване и разбирателство. 

Задълбочаването на българо-украинските контакти и тяхната трайност във времето изтъкна в словото си и заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

В концерта, дал начало на поредицата културни събития от дните на украинската култура в Бургас, участваха даровити украински творци и изпълнители. На разбирателството между Украйна и България бяха посветени няколко от стихотворенията на поетесата Галина Онацька, която живее в Поморие. Концертът започна със стихотворение на емблематичната за Украйна поетеса Леся Украинка, рецитирано от Марина Липко. Много аплодисменти получиха изпълненията на Павло Скрялов – лауреат на национални и международни конкурси, Анастасия Модельська, Анжелина Ломакина и фолклорния ансамбъл ,,Перлина Петропавливки”.

Председателят на украинската диаспора в Бургас Марян Горбан оповести събитията, следващи в програмата и благодари на множеството украинци и българи, почели с присъствието си откриването на Дните на украинската култура в Бургас. Те са организиране от Украинската диаспора в Бургас и Почетното консулство на Украйна и ще продължат до 26 юли.