През август ще се проведе шестият Фестивал на солта

С обещание за вълнуващ старт на морския уикенд, на 10 август  фондация Биоразнообразие кани бургазлии и гости  да посетят крайбрежната лагуна Атанасовско езеро, за да си подарят едно солено приключение по време на шестия Фестивал на солта.

Началото е от 16:00 до 22:30 часа. Темата е „Солта на живота“ и е с разнообразна програма, която винаги приключва с музикален концерт на открито.  Тази година обаче той ще е „на тъмно“ и гост-музикантите ще станат ясни с падането на нощта.

„Фестивалът е очаквано лятно събитие. Той събира няколко хиляди души, които преживяват Приказката за езерото, птиците, солта и хората и  имат възможност да станат солничари за един ден, да се мажат с лечебна кал и да се топят в лугата, да се включат в ателиета и забавления, да празнуват с нас рождения ден на резерват Атанасовско езеро.“

Няколко изложби ще украсят Халето за сол – „Чайки“ на ДАФНИ, „Солта на живота“ на едноименния проект, „Пернати фотострации“ на студио Павилион. Влакчето на солта ще вози пътниците между басейните с луга и точките на фестивала. Ще има базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна. Конкурсът „Мис и Мистър Солена кал“ ще събере най-смелите омазани участници, а лекцията за ползите от лугата и калта – най-любопитните. В атрактивното пространство „симБиотично“ ще се покаже всичко най-интересно, заснето в рамките на проект „Солта на живота“ – LIFE+, и ще се представи най-новият вкус на „Гайо“ – шоколад с морска сол от Атанасовско езеро.

Фестивалната територия е разположена в южната част на Атанасовско езеро, до морето, и има три основни локации – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол. Достъпът е лесен и екологичен – пеша или на велосипед от Морската градина, на кайт сърф по морето, с автомобил откъм пътя за кв. „Сарафово“ и отклонението за Бургаски Солници, с обществен транспорт – електробус, който се движи на 15 минути (цена 1,50 лв.).