Умъртвяването на животни в Странджа продължава

Българската агенция за безопасност на храните продължава да избива стотици овце в няколко странджански села. Причината е открито заразено животно в едно от стадата в района.

Това стана ясно от редица постове и снимки във Facebook. Стопаните на умъртвените животни са в шок, някои предричат, че това ще доведе да загиване на животновъдството и на живота в Странджа. Над 400 са евтанизираните животни в село Кости.

Трагичната ситуация бе умело използвана от опозицията в парламента за извличане на политически дивиденти.

Народните представители от ПГ на „БСП за България” Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов ще инициират извънредна среща в Народното събрание с ръководството на Министерството на земеделието по повод проблема от последните дни с унищожаването на животни в Странджа. Срещата ще се състои на 4-ти юли (сряда) от 11:30 ч., като на нея са поканени всички депутати от Бургаска област.

„Не може по този начин винаги да се действа с хората в Странджа.  Уверен съм , че има и други начини, с които агенцията по храните в Бургас може да противодейства. На местните това им е хляба.  Друг поминък нямат. Трябва да има друго решение. Аз мисля, че в закона има възможност за различни варианти, по които БАБХ да реагира, каза на пресконференция за медиите Николай Тишев. Относно казуса, той заяви, че ще отправи въпроси към министър Порожанов.

„Община Малко Търново се намира в една уникална ситуация. От там населението бавно и постепенно се премества  в други райони на страната. Аз смятам, че това, което сега се случва с унищожението на стадата, е свързано по някакъв начин с държавна политика за унищожаването на българското животновъдство, коментира Димитър Стоянов. Той също предстои да зададе въпроси на министъра на земеделието по проблема.

„Самият факт, че се пристъпва по най-лесния начин и най-вероятно се оправдават пак с евродирективи, показва, че не това е начинът. Странджа е най-рядко населения район в България”,  допълни Петър Кънев.

Добре е да се припомни, че през 2007 г. по искане на кмета на БСП в Царево Петко Арнаудов и бившия шеф на БСП за Бургас Евгени Мосинов (тогава главен юрист на Община Царево), съдът отмени статута на Парк „Странджа“ – като природен парк и защитена територия. След него порочната политика на управление е продължена и от ГЕРБ.