200 участници от три страни събра фестивалът „Несебър без граници“

Фестивалът „Несебър без граници“ за четвърта поредна година  даде възможност на хора с увреждания да покажат, че за изкуството граници и ограничения няма. Над 200 участници от България, Казахстан, Русия дадоха израз на порива си към красота в различни сценични изкуства на  амфитеатъра в старинния град. По време на официалното откриване кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че тази инициатива е едно от важните събития в културния календар на общината и  доказва, че силата на духа е над всичко. Той заяви, че фестивалът с всяка изминала година придобива все по-голяма популярност и намира нови и нови съмишленици. Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала и един от инициаторите на форума, приветства   присъстващите  и изрази благодарност към всички, особено към Община Несебър, за  широката и безрезервна подкрепа   към тази благородна инициатива. Радостина Пирева, директор на дирекция  „Социални грижи и услуги“ към Община Несебър,  прочете  поздравителен адрес от  председателя на НАСО – Георги Георгиев.

В продължение на два дни участниците дадоха израз на  своя талант и умения  на сцената на амфитеатъра и най-добрите бяха отличени, след като бяха оценени от жури в състав:  Димитър Йорданов, председател – завършил  Музикалната академия в Пловдив, диригент, музикален педагог и художествен ръководител на ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър; и членове – Людмила Герова  от София, диригент на камерна капела „Полифония“, дългогодишен музикален продуцент на вокалната музика в националното радио и певица с концертна дейност; Светлана Коротких, ръководител катедра „Социална и културна дейност“ в Двореца на учащата се младеж в Санкт Петербург.

Целта на фестивала „Несебър без граници“ е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал.

Организатори на IV-ия Международен фестивал „Несебър без граници“ са Община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания .  

 Предоставяме на Вашето внимание наградените с първо място в различните категории:

Номинация „Народен вокал. Соло“

Стоянка Петрова – гр. Средец, България.

Номинация „Естраден вокал. Соло“

Карина Жакова  –  гр. Брянск, Русия .

Номинация „Танц в инвалидна количка. Соло“ Айгуль Балмагамбетова, – гр. Саран, Казахстан

Номинация „Танц в инвалидна количка. Ансамбъл“

Ссемеен танцов колектив „Позитив“ – гр. Череповец, Русия.

Номинация „Хореография“

Танцов колектив „SMAIL“ – гр. Караганда, Казахстан.

Номинация „Жестово пеене. Соло“  

Вадим Григорьев -гр. Караганда, Казахстан, и  Ольга Фаляхова  – гр. Казан, Русия.

Номинация „Жестово пеене. Ансамбъл“

Колектив за жестово пеене „Стиль“  – гр. Караганда, Казахстан.

 Гран-при – танцова група към Сдружение „Социален център Бургас“- гр. Бургас с председател Марионела Стоянова и техния танц „На път за Европа“ с хореографи Николай Парушев и Жана Пенчева и музикален педагог Анка Янева.

Наградата на публиката за най-мъдър участник получи Султанка Костадинова, на 84 години, от група за стари градски песни „Елпида“ гр. Поморие.