Голяма Богородица е!

15 август се отбелязва и като Ден на спасението

Днес е  Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите християнски празници,  наречен Голяма Богородица. Народът ни показва дълбока обич и почитание към нейната непорочност, справедливост и чудотворства.  Светицата е закрилница на жените, семейството и дома, обгръща с милост сиромаси, вдовици, страдалци, наставлява нещастни и безпътни.

Според Светото писание 15 август е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била лека и блажена, прилича на  заспиване, затова е наречена „успение“.

Срещу този празник болни преспиват на свято място с надежда да измолят здраве и радост, а сутринта в църква носят от всички плодове, които земята ражда, да бъдат осветени за берекет в дома. Вярващите обсипват с дарове иконите на Божията майка – кърпи, престилки, чорапи, ризи най-често са благодарност за помощта ѝ в трудни мигове и молба да пази здрави и щастливи любими хора.

На Голяма Богородица правели общоселски сборове и курбани, на всяка домашна трапеза трябвало да има питка, мед, жито, варена царевица и тиква, каша от пиле, плодове (непременно диня и грозде)… Жените не работели, а в почитта им имало и известен страх, защото много народни приказки напомняли: Богородица не прощава незачитане.

На този ден празнуват всички с име Мария, но празник имат и Мара, Марица, Маруся, Маша, Мери, Мика, Марио, Мариан и др. производни, а също и Мария-Антоанета, Мария-Магдалена и пр. 

За пореден път у нас на 15 август се отбелязва и като Ден на спасението. Денят е посветен на всички медици, загинали при спасяване на човешки живот.

Поради ярката си символика Голяма Богородица е и празник на много български селища. Днес с богата и разнообразна програма Несебър и Варна отбелязват своя  селищен празник.