Кухнята на Социалния патронаж в Несебър ще бъде модернизирана с нови уреди

Кухнята на Социалния патронаж в Несебър ще бъде модернизирана с нови уреди благодарение на спечелен проект към Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Периодът за изпълнението му е три месеца, а бенефициент е Община Несебър. Стойността на проекта е  27 хил. лв., а   местният бюджет дофинансира  със сума  от 3000 лв.

Проектът ще се реализира в кухненския блок на ДСП – Несебър и е предназначен да обслужва осем от съставните селища на общината.

 Проектът е с приоритетно социална насоченост и чрез него се цели да се покрият  групите на хора с увреждания и възрастните хора. В резултат на реализацията му ще се подпомогне изпълнението на Стратегията за социална политика на Община Несебър.   

С отпуснатите средства ще бъдат  закупени съоръжения,  включващи   конвектомат с капацитет  двеста порции на час,  аспиратор, стойка за конвектомата  и тави. Новите уреди ще осигурят значително по-високо качество на  готовата храна,  благодарение на технологии за здравословно хранене,  позволяващи минимално количество вложени мазнини в   приготвяните ястия. С осъвременяването на  готварската техника се постига висока енергийна ефективност и отговаряща на съвременните български и европейски стандарти, повишава се производственият капацитет без  необходимостта от допълнителен персонал и разширяване на материалната база.

   Домашният социален  патронаж в Несебър  съществува  от 1986 г., като от 2003 г. се финансира със средства от общинския бюджет. От 2009 г. патронажът предоставя безплатна услуга  и  на потребители  на програма за крайно нуждаещи се по проект към фонд „Социална закрила“ към министерството на труда и социалната политика. Желаещите да ползват услугите на патронажа постоянно се увеличават, което гарантира устойчивостта на  инвестицията.  Приоритетите на Община Несебър в сферата на социалната политика са да  допълва, надгражда и разширява  съществуващите вече услуги в общността.