Най-старият културен институт в Бургас разполага с 3D принтер и е носител на награда за иновации EIFL

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ е и домакин, инициатор, участник в различни значими обществени събития

 

 

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ е най-старият културен институт в Бургас. Тя е основана през далечната 1888 г. и тази година отбелязва 130-годишната си. Благодарение на неуморния труд на поколения радетели през времето, днес Библиотеката е напълно в синхрон с търсенията на своите посетители от всички поколения. На разположение на студенти, ученици и творци, освен заемна литература, различни справки и достъпни за прочит на място произведения и периодична преса, е и 3D принтер. През 2017 година библиотека „Пейо Яворов“ става един от четиримата в световен мащаб носители на наградата за иновативни услуги EIFL.

 

Гореизброените иновации и традиционни библиотечни услуги далеч не изчерпват приноса на Регионалната библиотека към културния и обществен живот в морския град. Институцията е инициатор, домакин и участник в редица събития със силен социален отзвук и значение. „Пейо Яворов“ е част и от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест 2018. Културният форум ще се проведе в дните от 8 до 13 октомври 2018 г. под патронажа на голямата родна актриса Татяна Лолова. В морския град за среща с публиката ще пристигнат популярни родни и чужди автори, които ще представят широк спектър изкуства. Инициатор, организатор и спонсор на фестивала е Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на Община Бургас.

 

Събитията, част от културния афиш на Порт Прим Арт Фест 2018 ще обхванат знакови бургаски локации, сред които специално място заема именно най-старият културен институт в Бургас – Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Там, на 9 октомври (вторник) от 18:00 часа ще се бъде открита специална паметна изложба с автор – бургаският художник Стефан Марков. Експозицията ще включва негови картини. Ще бъдат представени и изданията с негови илюстрации на „Кентърбърийски разкази“ и „Записки по българските въстания“. След своето официално откриване в рамките на Порт Прим Арт Фест, изложбата ще остане в Регионалната библиотека до края на октомври, като добре дошли да я разгледат са всички желаещи.

 

Възможностите, които предлага институцията достигат до хората по различни канали, само един от които е фестивалът на изкуствата. По случай 130-годишнината си, „Пейо Яворов“ създаде две специални събития. Библиотеката е първата в страната, която брандира автобус от градския обществен транспорт. Благодарение на инициативата, портрети на емблематични родни автори, „пътуват“ с бургазлии по улиците на града. Част от честванията е и Национална конференция носеща името на стихотворението на Христо Фотев „Морето! Най-голямото събитие!“, която се проведе и в рамките на инициативата „Европейски морски ден“. На нея, утвърдени автори говориха за морето в киното, музиката, литературата и изобразителното изкуство.

 

Инициативата „С книга на плажа“ също се реализира с активното участие на библиотеката. Тя дава възможност на издателите и творците да се срещнат със своите читатели. Сред писателите, взели участие в начинанието са Георги Господинов, Алек Попов, Недялко Славов и много други.

 

Библиотеката в Бургас е и единствената в страната, която предоставя услугата „Поръчай книга“ в партньорство с различни хотели, сред които и Гранд Хотел и СПА Приморец. Тя е реверанс към четящите гости на града, които имат възможност да заявят любимо четиво, което при пристигането им да ги очаква на нощното шкафче.

 

Пространствата на „Пейо Яворов“ са предпочитани не само за български, но и за международни изложби, музикални проекти и разбира се – литературни премиери. Гости в Регионалната библиотека по тази линия са били художници от Македония, Унгария, Холандия, Германия, Русия, Великобритания и други държави. Сред най-знаковите събития е представянето от Йоханес Висер на библиофилското издание на поемата „Септемри“ на Гео Милев, което е притежание само на бургаската библиотека и на наследниците на бележития роден автор.

 

Регионалната библиотека подкрепя и редица каузи с екологична насоченост. Именно по тази линия тя получава и наградата EIFL. В сътрудничество с неправителствени организации и други културни институции става факт проектът „Опознай Земята! Пази я!“. В неговите рамки „Пейо Яворов“ печели конкурса на фондация „Глобални библиотеки“ и инвестира полученото финансиране за закупуване на интерактивна пясъчна кутия за детския отдел на библиотеката. Тя позволява на децата да изучат Космоса и релефа на Земята чрез игра със съдържащия се в нея кинетичен пясък – като сами променят географските форми.

 

В Регионална библиотека „Пейо Яворов“ Бургас, всеки е добре дошъл. Занимателни моменти има и за малки, и за големи. Събитията, част от календара на институцията са друга значима причина, да посетите най-стария културен институт в града. Не пропускайте и изложбата, посветена на бургаския художник Стефан Марков. Експозицията, част от Порт Прим Арт Фест 2018 ще бъде официално открита на  9 октомври (вторник) от 18:00 часа и ще гостува в Библиотеката до края на октомври.