Бургаска област се включва в Националната кампания „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите”

Център „Алеф” участва в кампанията по покана на областния управител

Община Созопол ще участва в националната кампания „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите”, която се реализира с партньорство на Областна управа-Бургас.  Домакин на първото събитие е град Черноморец.   То се организира от кметство Черноморец и НЧ „Димо Николов- 1908” и ще се проведе на 12.10.2018 г., петък, от 12.00 ч. в  читалището. По покана на областния управител в него активна роля ще изиграе Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

На историческата беседа и представянето на филма „Да помним” са поканени ученици от СУ „Христо Ботев” и жители на град Черноморец.

Трагичните събития и благородството на българския народ в един от най- тъмните години от човешката история ще бъдат показани в документалната лента „Да помним”  на Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”.

„Да помним” е 30-минутен филмов разказ за бургаските евреи и тяхната изпълнена с превратности съдба. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси. Филмът изважда от забрава множество достойни личности, които с  действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали депортацията му през 1943 г.

Авторът на филма Алберта Алкалай ще разкаже за неговото създаване и ще запознае присъстващите с реални исторически факти, свързани със съдбата на евреите и спасяването им в България.

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ /ЦЕБС/ е учредена в Бургас неправителствена организация, която си поставя за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, да развива културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности, както и да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тоталитаризъм, антидемократизъм, тероризъм, расизъм и антисемитизъм.

Център „Алеф” има готовност да подкрепи националната кампания „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите” във всички селища от областта, които се включат в нея.