Концерт-спектакъл на 12 октомври връща Бургас в златните години на българската градска музика

Събитията за деня от Порт Прим Арт Фест включват и представяне на поетите Иван Ланджев и Марианна Георгиева

На 12 октомври (петък) фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест представя в Бургас две събития. Те са посветени на музиката и литературата.

От 18:00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“ поетесата, писател и журналист Силвия Чолева ще представи две ярки имена от съвременната българска поетична сцена – Иван Ланджев и Марианна  Георгиева.

Иван Ланджев освен поет, е сценарист, публицист и доктор по руска литература. Носител е на национални награди за поезия „Веселин Ханчев“ (2009), „Южна пролет“ (2011), „Памет“ (на името на Георги Рупчев) (2014). Стиховете и статиите му са публикувани на английски, немски, руски, италиански, японски, словенски и др. езици. 

Марианна  Георгиева е изучавала право, творческо писане, както и артистични психосоциални практики и психодрама. Редактор е в онлайн списание за съвременна литература и култура „Свободно поетическо общество“. Има публикации в „Литературен вестник“, списание „Гранта България“, списание „Море“, Портал „Култура“, списание „Вагабонд“, американското електронно списание „Drunken Boat“ и др.

Входът за събитието е свободен.

Събитията за деня, част от програмата на фестивала на изкуствата ще продължат с премиерата на концерт-спектакъл „BG Vintage“. Той ще стартира в 19:30 часа в Държавна опера Бургас. Проектът представя старата градска българска музика от миналия век, в нови аранжименти. Музикален директор е Михаил Йосифов, а грижа за сценичното поведение и визията на музикантите има Вера Шандел. Песните, част от концерта, ще бъдат изпълнени от млади музиканти, част от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“: Велека Цанкова – вокал, Ганиела Ганева  – вокал, Ицо Любенов – вокал, Момчил Косев – вокал и китара, Иван Йорданов – саксофон, Исак Бенбасат – пиано, Светлин Стайков – бас китара, Виктор Викторов – барабани, със специалното участие на Велислав Стоянов – тромбон и Михаил Йосифов – тромпет и диригент. Концертът е подходящ за публика от всички поколения.

Вечерта ще продължи тематично от 22:00 часа с талантите на BG Vintage на джаз афтър парти в клуб „Таргет“. За доброто настроение на гостите ще се грижат Велека Цанкова – вокал, Момчил Косев – вокал и китара, Исак Бенбасат  – пиано,  Светлин Стайков – бас и Виктор Викторов – барабани.

Билети за концерт BG Vintage и афтър партито в клуб „Таргет“ може да намерите на касите на НХК и на касата на Държавна опера Бургас.

Фестивалът на изкуствата на Бургас Порт Прим Арт фест се организира от Гранд Хотел и СПА Приморец, с любезното съдействие на община Бургас.