Бургас посреща декември с празничен камерен концерт-матине

Поетичното наименование на тазгодишната музикална феерия, която ще завладее Бургас в навечерието на празника на града e „Солени коси“. На 01.12.2018 г. (събота) от 11:30 ч. в БХГ „Петко Задгорски“, Мария Цветкова-Маджарова – сопрано, Благовеста Рядкова – пиано, и ученици от НУМСИ „Панчо Владигеров“ ще ни потопят в магичния свят на музиката с песни от Фр. Шуберт, Р. Шуман, Е. Григ и инструментални произведения от Г. Фр. Хендел и Пооп.

Сопраното Мария Цветкова – Маджарова е утвърдено име, не само на българските оперни сцени, но вече и извън пределите на страната. Ярките главни роли, които представи в оперите „Нос“, „Катерина Измайлова“, „Кавалерът на розата“ и други, й носят не само високи професионални отличия, но и уважението и обичта на публиката. Наскоро огромен успех постигна изпълнението й в „Кармина Бурана“ на софийска сцена. Тя е от желаните и търсени партньори не само на оперния, кантатно-ораториалния жанрове, но също така и на камерния жанр с изяществото на кратката песенна форма. Дарбата, интелигентността и финесът й на изпълнение не оставят слушателя равнодушен.

Марко Маджаров е флейтист от Х клас на НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ – Бургас. Талантът му е безспорен – Марко вече е лауреат на конкурси не само като флейтист, но и като танцьор. Марко Маджаров ще бъде акомпаниран от неговата съученичка Ксения Королева. Тя също е от изявените инструменталисти-пианисти на НУМСИ – Бургас, носител на лауреатски звания. Ксения е от семейство, в което „децата свирят“. Нейната малка сестричка умее да свири на пиано и цигулка, но на концерта тя ще покаже умението си да свири на БЛОК ФЛЕЙТА. Ксения също така ще акомпанира своята сестра Маша.

Благовеста Рядкова е преподавател в НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ – Бургас. Приобщена към камерното музициране, усилията, които полага, е да съумее да намери пространство за камерния жанр от шедьоврите на великите майстори – класици, и тази музика да обедини публиката в нашия град. Съвместно с Мария Цветкова – Маджарова изнасят множество концерти – интеграли с музиката на Моцарт, Шуберт, Шуман, Чайковски, музика от френски автори, както и музика от български композитори.

Концертът е замислен като част от поредиците „Музикални семейства на Бургас“, както и „Заедно на сцената“, обединяваща професионалисти и ученици.