„Да обичаш въпреки…” е новото творческо предизвикателство на Център „Алеф”

Литературният конкурс се провежда със съдействието на Община Бургас и за първи път „влиза” в университета

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  отправя творческо предизвикателство с поредното издание на Националния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Този път младите автори ще трябва да смесят реалност с въображение и да разкажат истории за любов и приятелство между българи и евреи.

Националният литературен конкурс се провежда за шеста поредна година с любезното съдействие на Община Бургас. За първи път тази година той  „влиза” и в университета. Освен ученици от VIII до XII клас, в шестото издание на творческата надпревара ще могат да участват и студенти от цялата страна на възраст от 19 до 25 години. Център „Алеф” промени регламента и разшири възрастовия обхват на надпреварата поради големия интерес и многобройните запитвания за участие от страна на студенти от различни университети в страната.  

Конкурсът ще се проведе в две категории – за средношколци и за студенти. Във всяка от категориите участниците ще се състезават за  първа, втора и трета награда – съответно по 400, 300 и 200 лева. Класацията ще извърши компетентно жури в състав: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф”, журналист, носител на званието „Човек на годината”

Темата на шестото издание на конкурса е:

ДА ОБИЧАШ, ВЪПРЕКИ…

Задачата на участниците е да напишат художествен разказ за любовта, приятелството, разбирателството, взаимопомощта и саможертвата между българи и евреи. Герои могат да бъдат както реални личности или сюжети, които се основават на действителен случай, така и напълно родени от въображението. На основата на прочетено в учебници и книги, видяно във филм или в музей, научено от хора, преживели война, холокост и други човешки изпитания, младите автори трябва да създадат своя история.  

Във виртуалната библиотека на сайта на Център „Алеф„ са поместени библиография, филмография и публикации по темата, които могат да предизвикат творческата фантазия и уменията на разказвачите. Препоръчаната литература съдържа 49 заглавия, а филмографията предлага 25 филма.

 Художествените разкази не трябва да надхвърлят 5 страници.  Срокът за тяхното получаване е 1 март 2019 година,  на електронна поща center.alef@gmail.com или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център Алеф.

Според регламента 20 от авторите – участници в конкурса в двете категории ще бъдат номинирани и ще участват в тържествената церемония по награждаване в Бургас на разноски на организаторите през пролетта на 2019 година. От тях ще бъдат излъчени победителите в двете категории. Организаторите са предвидили и поощрителни награди.

 „С всяко следващо издание литературната надпревара придобива все по-голяма популярност и авторитет сред националните инициативи, насочени към младото поколение българи. Отзвукът от него в национален мащаб доказва, че сме открили една от най-сполучливите форми за приобщаване на младежите към решаването на проблеми на съвременността  чрез припомняне на уроците от историята, като същевременно ги предизвикваме да развиват творческите си заложби. Съдейки по стойностните творби, изпратени в предишните издания, мисля, че този конкурс може да бъде и първа изява на някой бъдещ голям писател”, споделя основателят на надпреварата Алберта Алкалай.