Денят на християнското семейство бе отбелязан в Община Несебър

Днес православният свят празнува деня на Християнското семейство и християнската младеж. Традицията на празника е заложена в основите на вярата още с една от десетте божи заповеди -„ Почитай баща си и майка си и ще живееш добре“. 

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за дълга им към духовното израстване на децата. Семейството възпитава ценности и светоглед и е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и за християнските добродетели. То е това, което налага  здравата система от нравствени правила, заложени във вярата. Този ден напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие, вяра, честност и милосърдие.

Християнската вяра е фундамента на европейската цивилизация. Нейните ценности все още определят историческото и културното развитие на голяма част от света.

Християнската ценностна система е тази, която е крепила българският народ през вековете.                                

 Празника в храм „Успение Богородично” бе организиран със съдействието на Община Несебър, църковното настоятелство, НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийско дружество – Несебър. В деня на християнското семейство поучителните слова на отец Петър в  храма в Несебър изслушаха около 120 деца. Част от тях бяха доведени от своите родители, а  други от ДГ „Калина Малина“, ДГ „Яна Лъскова“ и ДГ „Моряче“ бяха дошли организирано да почетат празника. Учениците от  V- в клас на училище „Любен Каравелов“- Несебър с класен ръководител Таня Кехайова бяха подготвили кратка празнична програма.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.