Национален литературен конкурс търси млади таланти

„И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ се провежда за пети път

В навечерието на един от най–българските празници, 01.11.2018 – Денят на народните будители, Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ 2018/2019 г. Конкурсът е за написване на кратък разказ или есе на тема „Моето писмо към България“. Той има за цел да открие и подкрепи деца и младежи с изявен интерес към литературата и творческото писане, а темата му тази година е ориентирана към отношението на младите хора към родината и техните мисли, чувства, мечти и надежди свързани с нея.

Конкурсът се организира за пета поредна година като част от проектите на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ за подпомагане развитието на младите таланти в страната. Новото тази година е в наградния фонд, освен за първите три места е предвидена и специална награда на конкурса – най-добрите творби на участниците ще бъдат издадени в книга.

Конкурсът се осъществява с подкрепата и специалното участие на известния съвременен български автор Радослав Гизгинджиев и платформа „Фабрика за книги“.

„Очаквам с този проект да чуем гласа на младите интелигентни българи; да разберем какви са посланията към родителите им, приятелите им, съседите и сънародниците им. Вярвам, че тези „писма“ ще се превърнат в компас, сочещ посоката, в който да намерим по-доброто бъдеще. Това е една провокация, в която може да се огледаме като общество, но този път в едно неопетнено огледало.“ сподели Радослав Гизгинджиев, който е поканен и за председател на компетентното жури на конкурса, съставено от уважавани български творци.

Гизгинджиев е завършил Българска филология във ВТУ “Св. Св Кирил и Методий“ и Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков  и до момента е поставил 5 моноспектакъла по свои текстове. Пиесите са издадени в поредица от малки книги: „Моето име“, „Любовта не може просто да отмине“, „Въпреки всичко“ и „Тук ли си?“. Игралният му дебют в киното като режисьор и сценарист е филмът „Изпуснати думи“ по разказ на Елин Пелин с главна роля – Койна Русева. Набира популярност сред читателите в България с трилогията „Рай“: „Рай“, „Вратите“ и „Пеперудите“, която предизвика истински фурор и влезе в класациите на най-продаваните книги. Тази година новата му книга „Повече от любов“ се нареди отново в класациите на най-предпочитаните книги за 2018 година.

 „Качествено издадената книга е проява на уважение както към автора, така и към неговите читатели“ – това е мотото на „Фабрика за книги“. Платформата предлага услуги от пълния спектър на книгоиздателския процес и създава серии от образователни материали по темата. Победителите от конкурса „Моето писмо към България“ ще работят със специалисти от екипа на „Фабрика за книги“, които ще им разкрият любопитни дестинации от приключението, наречено „Издаване на книга“.

„Гордеем сме, че литературния ни конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“ се утвърди в годините и продължава успешно да се развива и открива врати за нови и непубликувани творби на млади български дарования. Изключително сме щастливи и благодарни, че в това издание и в огромния смисъл на конкурса повярваха и приеха поканата ни за сътрудничество един от най-добрите български съвременни автори Радослав Гизгинджиев и платформа „Фабрика за книги“. Децата на България имат изключителен потенциал и таланти, нашата цел е да дадем шанс на развитието им и поле за изява“ коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Официалното награждаване на финалистите и представянето на книгата „Моето писмо към България“ ще се състоят през месец май 2019 г.

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на www.forbgkids.org