Изтече срокът за обществено обсъждане на проекта за парк „Европа”

Днес в 12 часа изтече срокът за даване на предложения и становища по предложеният от Община Бургас идеен проект за създаването на парк на миниатюрите „Европа“. Според него се предвижда парк  „Европа” да  бъде ситуиран  в парк „Света Троица“, ж.к. „Славейков“, който е публична общинска собственост. В него влиза част от територията в непосредствена близост до Плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“. Зоната на парка представлява площ от около 12 декара, която не е обновявана от създаването на парка досега. 

Основна цел на инициативата е посредством изграждане на парк на миниатюрите гражданите и гостите на Бургас да съпреживеят многообразното богатство на знакови културно-исторически и природни забележителности не само от региона, но и от „стария континент“ – Европа. Изграждането на развлекателен обект от такъв вид ще повиши привлекателността на града, като това ще спомогне за увеличаване на туристическия поток. Проектът, освен с фокус към туристическата сфера, има и образователна цел, тъй като експонирането на миниатюри на разнообразни по тип и символно значение обекти от световната история, култура и природа в достъпна среда ще допринесе за повишаване нивото на образованост.

Проектното решение предвижда пряка асоциативна връзка с тематичната насоченост, като предлага ситуационно решение на база стилизирана карта на Европа.

В парковото пространство ще бъдат разположени миниатюрни копия на световно известни архитектурни шедьоври. Сред тях са Кулата Белем в Лисабон, Саграда фамилия – Барселона, Айфеловата кула  и катедралата Нотр дам в Париж, катедралата „Св. Николай“ в Монако,   Колизеумът и Фонтан ди Треви в Рим,  Катедралата „Св. Петър“ във Ватикана,  Парламентът в  Будапеща,Унгария, Акрополът в  Атина,  лондонският Биг Бен и др. В проекта са включени копия и на известни скулптури от европейски градове.

В съответствие със ситуационното решение на алейната мрежа и парковото обзавеждане ще се посочи маршрут с предписани мерки по достъпност обвързан с места за паркиране на автомобили за хора с увреждания, в граничната на парка територия,както и до всички обекти в обхвата на разработваната територия.

Предстои да се обсъдят направените от гражданите препоръки и предложения и съобразно тях да се премине към следващата фаза на проекта.