Пролетен велотур в Бургас

Тодор Ангелов, треньор на „КК Черноморец Бургас“: Градът ни е много подходящ за колоездене

Спортният клуб приветства инициативата на Гранд Хотел и СПА Приморец за пролетен велотур

Все повече бургазлии избират колоезденето за придвижване в градска среда. За да подпомогне тази тенденция, здравословния живот и толерантността на пътя, Гранд Хотел и СПА Приморец организира пролетен велотур „Let’s get cycling”. Инициативата ще се проведе на 14 април в Морската градина и няма състезателен характер. Добре дошли да се включат са всички желаещи. Регистрацията е същия ден от 9 часа до Приморец от страната на плажната ивица.

Повече за колоезденето и неговото място в живота на бургазлии, разказва Тодор Ангелов – треньор на Колоездачен клуб „Черноморец Бургас“.

Г-н Ангелов, какво е мнението Ви относно „Let’s get cycling”?

Приветствам всяко мероприятие, свързано с колоездене и здравословен начин на живот. Ползите на колоезденето за здравето са много. Това е кардиоспорт, който не натоварва ставите, за разлика от бягането. Хубаво е, че инициативата няма състезателен характер, а ще протече под формата на приятна организирана разходка, на която хората, които обичат състезателното и туристическото колоездене ще могат да се запознаят, да общуват, да споделят един неделен преди обед. Адмирации към Гранд Хотел и СПА Приморец за организацията на „Let’s get cycling” и се надявам, да има и други подобни инициативи.

Последните години, в Бургас се изградиха множество велоалеи. Какво е мнението Ви за тях?

Велоалеи има почти в целия град и те са отлична алтернатива за придвижване в градска среда. По тях човек спокойно може да отиде на работа или разходка. В „Меден Рудник“ и „Изгрев“ са най-добре обособени – отделени са от трафика и не са на тротоар. Разбира се, има още какво да се желае и като нови трасета, и като уреденост на съществуващите. Добре е, че има желание за развитие в тази посока. Велоалеите обаче, не са подходящи за тренировки, не са изградени с тази цел и затова не тренираме на тях.

Какво е мястото на колоезденето в Бургас?

През 6-7 месеца в годината в Бургас спокойно може да се ползва велосипед. Градът ни е много подходящ за колоездене. В Морската градина има все повече деца с колела, което много ме радва. Модерните велосипеди правят придвижването комфортно, лесно и удобно, а броят на хората, които ги използват постоянно расте. Включително в клуба, много хора със състезателни колела се организират и събота и неделя карат заедно извън града. Добро решение са и велосипедите под наем. Преди да въведе услугата Община Бургас се допита до нас.

Толерантни ли са шофьорите към велосипедистите?

Броят велосипедисти, използващи пътната мрежа се увеличава постоянно. Определено е нужна повече толерантност на пътя – и от двете страни – и на велосипедисти, и на шофьори.

Бихте ли разказали повече за клуба и колоезденето в Бургас?

Организирано колоездене в Бургас съществува от 1905 г. Тогава е създаден „Бургаско колоездачно съюзно дружество.“ Като негов продължител през 2015 г. е основан КК „Черноморец Бургас“. Той се финансира от общината, от министерството на спорта и с наши средства. Всяка година организираме състезанието „Купа Бургас.“ Тази година то ще се проведе на 20 и 21 април. Това ще е четвъртото му издание. Част е от календара на Български колоездачен съюз и е отворено за състезатели от цялата страна. Състезатели на КК „Черноморец Бургас“ са носители на редица международни и национални призове в колоезденето. Спортист на годината за 2017 г. на община Бургас е Радослав Константинов, който също е част от нашия клуб.

Какви за възрастовите групи, в които са разпределени колоездачите и къде се тренира?

При нас тренират деца от 10 години нагоре. След 18 години се влиза в мъжкия и женския спорт. В началото се тренира в Морската градина в Бургас, докато се усвои добре техническата работа с колелетата. След това се използват шосетата на област Бургас. Клубът има автомобил, който придружава трениращите. Тренировки има всеки ден, като те са съобразени с възрастта на съответната група.

Заплащат ли се тренировките?

Тренировките са безплатни. Ние осигуряваме тренировъчните и състезателните велосипеди. От две – три години насам, всеки сам поема разходите си за зимна и лятна екипировка, като клубът използва много голяма отстъпка. Финансирането не е достатъчно за покриване разходите за пътни и нощувки при състезания, така че те също се заплащат от състезателите. Българският колоездачен съюз има годишен спортен календар. Състезанията започват от април и продължават до септември. Почти всяка седмица има велосипедна надпревара някъде, състезателите сами избират, дали да се включат.

Какъв съвет бихте дали на велосипедистите?

Колелата им да имат предни и задни светлини. В доста държави те са задължителни в тъмната част на денонощието, за разлика от светлоотразителната жилетка. Желателно е и да бъдат с каска, тя определено предпазва.

Велошествието  се организира със съдействието на Община Бургас. Медиен партньор е Power FM – социално ангажираната радиостанция, която подкрепя важни общественозначими каузи. Част от „Let’s get cycling” са Български червен кръст, Минерална вода „Банкя“, магазин за велосипеди, велочасти, велоаксесоари и облекло „Байк Пойнт“, натурални течни билкови екстракти и пробиотици „Цветита Хербал“, инициатива за насърчаване рециклирането на пластмаса „Да напълним голямото сърце на Бургас“. Организатор на „Let’s get cycling“ e Гранд Хотел и СПА Приморец. Събитието е част от социалните и културни мероприятия, организирани от 5-звездния хотел по случай 60-и юбилей.