Ивелина Василева в НС: Новозавършилите лекари ще могат да градят академична кариера в Бургас

„Десетгодишни усилия предшестват днешното решение за създаване на Медицински факултут в Бургас. С колегите ми подкрепяме разкриването му в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, защото сме убедени в общодържавната му полза. Решението е и в синхрон с политиката за надграждане на образованието и извеждането му като приоритет. Благодарим на правителството за предприетите мерки, за да стигнем до гласуване днес, както и за усилията на всички, които доведоха процеса до този етап“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева от парламентарната трибуна минути преди да бъде прието проекторешение за откриване на факултута.

 „Бургас се развива динамично, в областта живеят над 5.8% от населението в страната, а през активния летен сезон ежегодно пребивават над 2 милиона туристи. В региона работят и хиляди българи от други части на страната. Структурата по населените места по Черноморието е съобразена с броя на постоянното население и потенциала на лечебните заведения, и не може в пълна степен да отговори на медицинските услуги през летния сезон. Това създава недостиг на медицински персонал, на квалифицирани лекари специалисти. Тези и други фактори поставят въпроса за готовността за действия, включително и при непредвидени ситуации“, изложи своите аргументи бургаският депутат Ивелина Василева.

Тя подчерта, че откриването на новия факултет ще реши тези проблеми. „Младите хора от Югоизточния регион ще имат възможност да учат медицина близо до родните си места. Децентрализацията ще помогне на новозавършилите лекари да останат да работят в своя град, при близки си, да градят професионална и академична кариера. Естественото място за образование по медицина е бургаският държавен университет, а база за подобно обучение – болницата с най-голямо държавно участие УМБАЛ Бургас АД, както и някои общински и частни заведения.“, заяви народният представител.

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” разполага със съвременна материална база, в съответствие с държавните изисквания за качествено обучение. „Изграден е нов корпус със специализирани зали и лаборатории с подкрепата на Община Бургас -всичко необходимо за модерно обучение. Университетът е с традиции в подготовката на професионалисти по здравни грижи – и към момента се обучават акушерки, медицински сестри и рехабилитатори. Новият факултет има осигурен преподавателски състав. Заслугата на местната власт и на кмета Димитър Николов е огромна, както в съдействието за изграждане на материално-техническа инфраструктура, така и в подпомагането на настоящи и бъдещи преподаватели за тяхното битово устройване в града“, допълни още Василева.