Изложба “Чудният свят на тракийката“ гостува в несебърския етнографски музей

Преди дни  в Етнографския музей в Несебър бе открита изложба “Чудният свят на тракийката“. На тържественото откриване на експозицията присъства кметът на Община Несебър Николай Димитров. Изложбата е част от събитията, организирани от музей „Старинен Несебър“ във връзка с  инициативата Европейска нощ на музеите.

Изложбата представя света през погледа на жените, разкрива техния мироглед, ритуалите и обредите, изпълнили живота им, загатва за женските блянове и копнежи от люлката, та чак до дълбоки старини. Тя ни отвежда към колелото на  живота, в чиято основа е жената. Разглежда всички важни етапи – от раждането, през съзряването на девойката, майчинството и завършва с бабата, която  в миналото е помагала да се роди новия живот. 

Жената е продължителка на рода, тя стопанисва и създава уюта в дома, тя възпитава и се грижи за „челядта”, предава опита на своите дъщери във всяко едно отношение. Тя е тази, която създава и следва традицията. Изложбата проследява най-важните етапи в живота на жената: раждане, моминство, годеж, сватба, майчинство, жената като баба. Във всеки един от тях има строго определени дейности, които трябва и може да изпълнява. Момата не може да върши ритуалите, характерни за омъжената жена, тя не може да навлезе в полето на бабата. Облеклото и украсата също показват социалния статус на жената – дали е девойка, семейна жена, вдовица или баба.

Изложбата показва специфични обичаи, вярвания и ежедневен бит на жената от всеки регион в страната. Посетителите могат да възродят детските си спомени, по-младите – да си припомнят разказите на своите баби, а най – малката публика да се запознае с българските традиции.

Публиката ще може да види облекла и накити, които съпровождат жената в различни етапи на живота й и са символно заредени.

За най-малките е предназначена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из самия музей.

Община Несебър и Музей „Старинен Несебър“ стартират нова инициатива за попълване и обогатяване на фондовете на Етнографския музей. В рамките на тази инициатива ще се изкупуват стари вещи  и архивни материали, които да са свързани с историята на жителите на региона от края на ХIX и началото на ХХ век. За повече информация – на място в Музей „Старинен Несебър“ – гр. Несебър, ул. Месамбриа 2а или на тел. 0554 4 60 12.