Авторът на бестселъри Ерик Уайнър гостува в Бургас

Едно от най-интригуващите литературни събития това лято в Бургас безспорно е предстоящото гостуване на американския автор на бестселъри Ерик Уайнър. Срещата му с читателите в морския град ще се проведе 16 юни от 19:00 часа в Експоцентър „Флора“.

Ерик Уайнър ще представи своята книга „География на блаженството“, включена в списъка на бестселърите за всички времена на Ню Йорк Таймс, както и на две другите две заглавия – „Човек търси Бог“ и „География на гения“.

Книгите на Ерик Уайнър се радват на огромна популярност, преведени са на повече от 30 езика и почти във всяка държава на света. Редица гимназии и университети са включили книгите му в своите учебни програми. Той всъщност създава свой собствен жанр, нов вид интелектуален пътепис, в който са включени само истински лица и исторически факти, написан изключително увлекателно, изтъкан от ерудиция, психология, наука и хумор – един провокативен и забавен анализ на идеята, на която е посветена съответната книга – щастието, религията, геният или пък мъдростта.

Ерик Уайнър е завършил Университета в Мериленд, специализирал е журналистика в Станфордския университет.

 Той е бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и на Ню Йорк Таймс. Уайнър е бил репортер в повече от 30 държави, от Ирак до Индонезия, като е отразявал повечето основни международни събития от последно време.

Носител на няколко награди за журналистика, включително „Angel Award“ за отразяване на ислямските въпроси в Азия, на Borders Original Voices Award,  и е финалист за наградата „Barnes & Noble Discover“. Той е част от екипа, спечелил наградата Peabody за журналистическите си разследвания на тютюневата индустрия в САЩ.

Ерик пише редовна колона за BBC Travel. Публикува редовно и в Los Angeles Times, Washington Post,  New Republic, Slate, Foreign Policy, The New York Times Magazine, включен е в антологията „Best American Travel Writing“, води и сутрешно предаване в Националното радио на САЩ.

Той е популярен говорител, изнася лекции по целия свят. Води собствен майсторски клас по творческо писане, който се провежда всяко лято в Непал.

Когато не пише или не мисли за писане, Ерик е запален велосипедист и потребител на суши.

Той живее в района на Вашингтон със съпругата, дъщеря си и двете си необуздани котки. 

Ерик Уайнър е обиколил почти целия свят, но посещава за пръв път България по покана на БТА и на българския си издател – „Фабер“.

Той е специален гост на Световния конгрес на информационните агенции, който се провежда веднъж на три години и шестото му издание с домакин БТА ще бъде в София от 13 до 15 юни 2019 г. Журналистите от всички водещи агенции в света – Асошиейтед прес, ТАСС, Франс прес, Синхуа и т.н. ще имат възможността да изслушат лекцията, която Ерик Уайнър е поканен да изнесе.

След конгреса Ерик Уайнър ще посети Европейската столица на културата – Пловдив, както и столицата на поезията и литературата Бургас, където ще се проведе и единствената му среща с широката публика и верните му фенове, които в България са десетки хиляди. В тази среща ще участва и любимата му българска етно джаз група OUTHENTIC. Така и Ерик Уайнър, и бургаската публика ще имат възможността да чуят за пръв път на живо младите български музиканти, които жънат успехи по света с модерния прочит на нашата народна музика.

След Бургас писателят ще посети историческата и духовна столица на България Велико Търново, където ще бъде удостоен с титлата Doctor honoris causa на Великотърновския университет.

Преди заминаването си Ерик Уайнър ще участва в първо по рода си събитие, организирано от ВИВАКОМ в новия арт център на компанията – освен 80 гости в залата, в срещата-разговор с писателя ще участват онлайн над 100 000 абонати.

Следва заключителна среща с българските медии в информационния център на БТА.

За посещението на Ерик Уайнър в „българските столици“ ще бъде изготвен документален филм от екип на предаването „Панорама“ на БНТ.