Вълчан Петров представя „Душата ми в храм“ в „Ателие R”

Големият български художник Вълчан Петров гостува в бургаската галерия „Ателие R” със самостоятелна изложба „Душата ми в храма”.  Вълчан Петров е един от най-ритуалните български художници, ярък творец с неподражаем стил.

„Поне трима художници от това поколение заслужават определението гениални. И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и през целия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всички художествени движения и школи на времето…”, пише арт критикът Владимир Свинтила.

Вълчан Петров е роден в Хисаря през 1947. Завършва е НХА, специалност „Стенопис“. От 1980 до 1984 г. е преподавател в художествената гимназия в Пловдив. От 1984 до 1993 г. е директор на Градска художествена галерия – Пловдив. От 1993 г. е художник на свободна практика. Организирал е близо 40 самостоятелни изложби у нас и по света – в Малта, Канада, Швейцария, Белгия, Унгария, Испания, Австрия и много други страни. Има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия. Работи предимно композиции с особен маниер на интерпретиране на старата българска икона и теми от митологията.

Изложбата „Душата ми в храма” ще бъде открита на 26 юни, сряда, от 18:30 час в „Атeлие R“ на ул. „Възраждане“ 25.