Плакет за принос в българо-унгарското сътрудничество получи Община Несебър

Плакет за принос в българо-унгарското сътрудничество в сферата на образованието и културата получи Община Несебър. Отличието бе  връчено по време на форума „Морска академия 2020”, който се проведе за девета поредна година в Слънчев бряг. На събитието присъства Нейно Превъзходителство посланика  на Унгария Текла Харангозо.

Часове преди официалното  откриване на форума, делегация от Унгария и участници от българска страна посетиха  ПГТ „Иван Вазов“ и ДГ „Слънчице“ в Сл. бряг. Гостите разгледаха материалната база и бяха запознати с плановете  за разширение  и ново строителство, което Община Несебър   осъществява за  двете образователни институции.

Малко по-късно – по време на официалното откриване на „Морска академия 2020”, възпитаници на Общински детски комплекс – Несебър очароваха участниците във форума със своето изкуство. Музикално-песенният поздрав на малките артисти, който бе бурно аплодиран, зареди присъстващите с добро настроение .

На откриването на форума от името на кмета на Несебър Николай Димитров  бе прочетен поздравителен адрес. В приветствието бе подчертано, че образованието винаги е било и е сред приоритетните политики, застъпени в управлението на Община Несебър. В адреса бе посочено също, че през изминалата година съвместната работа между местната власт и директорите на общинските училища  и детски градини дава отлични резултати.

През последните месеци започна разширението на иновативното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Св.Влас. То ще бъде надстроено и към базата му ще бъдат добавени две  нови класни стаи. Предвижда се строителните дейности да приключат до началото на следващата учебна година.В момента се извършват дейности по саниране на най-голямото общинско училище СУ „Любен Каравелов“. През последните месеци общината започна разширяване  и на ДГ „Слънчице“ . Към нейната база  освен нови учебни стаи ще бъде добавен и музикален салон.

Сред поздравителните адреси, които бяха прочетени, бяха и тези от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и кмета на Русе г-н Пламен Стоилов, който е и председател на Асоциацията на дунавските общини.

Посланикът  на Унгария в България – Н.Пр Текла Харангозо  лично поздрави присъстващите и им пожела плодотворна съвместна работа. Тя подчерта, че  подкрепя всяка форма на сътрудничество и обмяна на добри практики в сферата на образованието.

Водещ на официалното откриване бе Петър Дулев, председател на ОК на форума. Сред официалните лица бяха Шанта Петерне,  зам.кмет на VIII район, Будапеща,  Илона Молнар,  зам.кмет от XI-и район на Будапеща, Кристина Фонти, зам.кмет на XII-и район на Будапеща, началниците на регионалните инспекторати по образование и др.

Морска академия 2020” е форум, на който си дават среща специалисти в областта на образованието от България и Унгария (началници на РУО, кметове, експерти, специалисти по образование, директори, учители и др.), които продължават традициите в съвместните ни двустранни инициативи за насърчаване на сътрудничеството между образователните институции и другите заинтересовани страни, отговорни за провеждане на политиките за училищното и предучилищното образование.