Съветници: Да подкрепим бургаската акробатика, носи световна слава за България

Община Бургас да осигури средства на Българската федерация по спортна акробатика за подготовка на бургаските състезатели Мариела Костадинова и Теодор Великов. Те ще вземат участие на Европейското първенство в Израел през октомври т.г.

Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ Калояна Живкова и Димитър Людиев.

„На последните Младежки Олимпийски игри в Буенос Айрес, през 2018 година, българската акробатика постигна върховен успех с олимпийската индивидуална и отборна титла. Медалите донесоха бургаската смесена двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Двамата младежи донесоха първото олимпийско злато не само за града, но и за България в този спорт. След дълги години българската акробатика влезе в олимпийското семейство, благодарение на нашите спортисти. След успехите на двойката много бургаски деца проявиха интерес именно към този спорт“, пишат в докладната записка общинските съветници.

Те обръщат внимание, че към момента пред Българската федерация по спортна акробатика (БФСА) и Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“ – Бургас стои сериозната задача да запази и развие завоювания успех. През изминалите месеци е извършена спешна промяна в партньорството, като на мястото на Панайот Димитров влезе състезателят Теодор Великов. Той е картотекиран към КСА „Нефтохимик 2011“. В момента двойката се готви усилено за предстоящото европейско първенство в град Холон, Израел, през октомври тази година.

Недостатъчният бюджет на БФСА поставя под въпрос пълноценната подготовка на двойката. Поставената пред тях цел е постигане на призово класиране, което ще увеличи престижа на българската акробатика в международен план и ще защити високата класа на бургаската школа.

Необходимата сума от 12 000 лв. е за организиране на тренировъчни лагери, осигуряване на възстановяване на спортистите и закупуване на екипировка.

Мотивирани от всичко това Калояна Живкова и Димитър Людиев предлагат местния парламент да подкрепи талантливите състезатели на Бургас.