Eвтаназираха над 100 домашни прасета в Зидарово заради зараза с Африканска чума

АБХ създаде приложение за ловците, с което да идентифицират наличието на болестта в дивите прасета

Преди дни служители на Агенцията по безопасност на храните /АБХ/ установиха положителни проби на вируса „Африканска чума“ в нерегистрирано стопанство с 14 свине в с. Зидарово, до Созопол. Ветеринарите са открили на място само 6 живи прасета. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

За да се избегне бързото разпространение на болестта веднага е започнало принудително умъртвяване и обезвреждане на труповете на всички домашни свине. Към момента са евтаназирани 107 домашни свине от всичките общо 26 стопанства. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Директорът на Бургаската териториална дирекция на Агенцията по храните д-р Георги Митев заяви, че „заразата е изключително опасна, предава се бързо и може да се стигне до пламване и в други райони в Странджа и около морето“, затова трябва да се вземат навременни мерки..

Служители на Агенцията по безопасност на храните, пожарникари и полиция дезинфекцираха зоната с радиус 3 км около центъра на заразата  с противопожарен автомобил, зареден с дезинфекцираща течност, която убива всякакви вируси и бактерии, евентуални причинители на заболяване по животните.

„Няма опасност за хората, за растенията, както и за домашните им животни. Дезинфекцията ще продължи следващите 3 дни, на места ще минем по няколко пъти”, заяви д-р Митев. Той призова  всички да сигнализират, ако видят диви прасета, тъй като те могат да пренасят болестта.

АБХ създаде и приложение  „Модул Лов“, чрез което ловците ще въвеждат пробите на дивите свине  за африканска чума  и ще получават резултатите до 5 работни дни след постъпването им в лабораторията. Така ще се съкрати максимално времето за реакция при установяването ново огнище на заразата.

Програмата дава възможност и на служителите на ветеринарните лаборатории да виждат дистанционно анализа на изпратената проба. А пълният обем изследвания ще се съхранява в специална база данни. Африканската чума е сериозен проблем и ловците са готови да преминат допълнително обучение за действие и защита.

Според доц. Васил Паница – председател на ЛРС – Пловдив, ловците трябва да преминат допълнително обучение чрез лекции от експерти. Така ще се намали вероятността от предаване на болестта и ще се осигурят по-бързи превантивни мерки срещу  зарази по дивите животни.

Към момента жителите на Зидарово са спокойни, обстановката бързо е овладяна и нормализирана. Хората се надяват  случаят да е инцидентен и въпреки наложената към момента  евтаназията, да не се пристъпи към по-нататъшни крупни мерки, както стана през последните години с чумата по овцете в Странджа и почти обезлюди този район от стада и домашни животни.