Баща на загинал в атентата на летище Бургас: Българското правителство да загърби тесните политически съображения и да повдигне обвинение срещу Хисбулла без никакво колебание

С възпоменателна церемония бе почетена паметта на жертвите от терористичния акт на 18 юли 2012 година

Минаха 7 години, а кръвта на убитите остава свежа и гореща, както в деня на тяхното убийство. Времето не лекува душевната рана, тя никога няма да зарасне. Всеки нов ден добавя още една солена сълза и усилва болката.  Преди три години, през юли 2016 година,в специализирания наказателен съд в София бе открито наказателно производство,  в което бе отправен обвинителен акт само срещу двама терористи, съучастници в нападението.Ние, опечалените семейства, молим българското правителство да загърби тесните политически съображения  и да повдигне обвинение срещу Хисбулла без никакво колебание. Без Хисбулла процесът няма стойност. Без Хисбулла процесът никога няма да е ефективен. Без Хисбулла за убитите няма да има справедливост.” С тези думи Коби Приес призова към справедливост от името на семействата на загиналите в словото си на възпоменателната церемония за 7-годишнината от терористичния акт на летище Бургас на 18 юли 2012 година. Тогава терорист камикадзе отне живота на петима израелски туристи и един българин.

Да окажат почит на Маор Харуш, Елиор Приес, Ицик Коленги, Амир Менаше, Кошава Шрики и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосев  дойдоха близките на загиналите, посланикът на държавата Израел в България Ирит Лилиан, министърът на транспорта Росен Желязков, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, депутати,  представители на държавни и обществени организации и множество граждани, които отрупаха мемориал с цветя.  

Множество представители на „Алеф” също засвидетелстваха почит и незабрава и изразиха решимостта си да противостоят на тероризма.

„На третата минута след атентата на 18 юли ми се обадиха по телефона и ми съобщиха какво е станало на летището. Спомням си как отказвах да повярвам, колко голяма болка изпитах…  И още изпитвам! Случилото се е съизмеримо с трагедията на 11 септември в Ню Йорк. Ние трябва да въставаме срещу проявленията на омраза във всякаква форма и да се борим срещу тероризма с всички средства”, сподели председателят на „Алеф” Алберта Алкалай. Сдружението положи венец пред мемориала на мястото на терористичния пакт и  изрази съпричастието си към нестихващата болка на семействата на невинните жертви.

 „След атентата България и светът се промениха завинаги. И България, и светът бяха по-невинни. През последните години този невинност изчезна. Има политически и религиозни сили, които управляват омразата и радикализма с цел да разпространяват хаос и да причиняват глобална нестабилност. Най-блестящите умове все още не са открили лек срещу омразата. Но ние нямаме друг избор, освен да им се  противопоставим, да бъдем единни в борбата срещу тероризма”, призова в словото си Н.Пр. Ирит Лилиан.

„Няма думи, които могат да компенсират мъката и болката, няма години, които могат да превъзмогнат усещането за гнет в душите от тази несправедливост”, обърна се към близките на загиналите министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. „Терорът няма религия и няма смисъл, той има само една цел – да създаде страх, да ни разколебае в нашите цели, в нашата вяра към развитието и изграждането на справедливи общества и държави, където живеят свободни хора, изповядващи демократичните ценности и свобода. “, изтъкна той и подчерта, че заедно с международната общност, трябва да бъдат положени необходимите усилия, за да се намери начин за спиране на тероризма, в неговите най-различни уродливи проявления.

„Атентатът в Сарафово доведе до преосмисляне на националната сигурност и изведе на преден план необходимостта от укрепване на съвместната работа между институциите на национално равнище и засилване на взаимодействието с международните ни партньори”, подчерта началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, който прочете възпоменателен адрес от името на министър Младен Маринов.

„Никога няма да си обясня подобна жестокост. Като кмет, а и като човек не съм изпитвал толкова силни чувства и не съм имал толкова критични мигове, както в онзи 18 юли 2012 г. Идвам и ще продължа да идвам на това място, за да изразявам почитта си към паметта на невинните жертви”, заяви в обръщението си кметът Димитър Николов.

По традиция пред мемориала бяха запалени шест свещи – в памет за всеки един от загиналите.  Отслужена бе и еврейска заупокойна молитва.