Домът на НХК изцяло обновен за 400 дни

Строителните дейности, които ще превърнат сградата в модерен и функционален културен център, започват от днес

Сцена с оркестрина, допълнителни помещения с връзка между тях, зрителна зала, пригодена за хора с увреждания – това е само малка част от промените, които предвижда реконструкцията на една от емблематичните сгради в Бургас – Дома на НХК. Сградата е построена през 1975 г. и оттогава не е основно ремонтирана. Реконструкцията й ще реши проблемите, свързани с експлоатацията и поддръжката, така и с разширяването на събитията, които да се провеждат в нея.

Подробности по проекта разкри на място кметът Димитър Николов. Единственото нещо, което няма да претърпи промяна, е залата за заседания на Общинския съвет. Всичко останало ще придобие модерен и функционален облик. Откритият вътрешен  двор, което до момента не е използвано, ще се превърне в сцена за различни арт прояви. То ще се отвори  към „Тройката” и ще стане новото градско арт пространство.

С допълнителни помещения и надстройка ще се даде възможност за работа на различни състави, които в момента се задъхват натясно в Младежкия културен център. Предвидена е и вътрешна връзка между отделните части на сградата, подобно на пасарелка. Осветлението и звукът в зрителната зала ще бъдат с много високо качество. Тя ще се използва и за прожекции на филми, което е от голямо значение за Бургас като град на кинофестивали.

Архитектурният проект е дело на студио „Мото”, чиито екип спечели конкурса за реконструкция на Дома на НХК. Пред журналисти ръководителят на проектантския екип арх. Десислава Стоянова сподели, че проектирането е било истинско предизвикателство, защото сградата има много особености. Тя сравни вътрешното й разпределение с лабиринт, но подчерта, че проектът е направен да бъде в синхрон с архитектурните решения на околните пространства. „След ремонта сградата ще има съвременен, разпознаваем и запомнящ се архитектурен образ, съответстващ на обновения градски площад. Това ще превърне Културния дом в най-голямата сграда в Бургас за провеждане на културни събития от различно естество – концерти, театрални постановки, бизнес форуми, фестивали и конференции с национално значение“, каза още арх.  Стоянова. 

Изпълнителите на строителните работи по проекта обещаха да не допускат компромиси в работата си, както и да използват само качествени материали. Контролът от строителния надзор ще бъде сериозен, както и от страна на общината. Тъй като е в самото сърце на града, бургазлии също ще виждат как се извършва реконструкцията. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за вътрешното оборудване. Обновяването на сградата ще продължи 400 дни.

Проектът „Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим“ ще бъде реализиран чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, финансов инструмент „Фонд за устойчиви градове“ и собствен принос на Община Бургас.