Собственици на домашни кучета с протестна акция в социалните мрежи

Промените в Закона за ветеринарномедицинска дейност предизвикаха противоречива реакция

Промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност, отнасящи се до домашните кучета,  бяха гласувани в парламента преди няколко дни. Те се наложиха от зачестилите инциденти с домашни кучета и бяха подкрепени от 145 народни представители. Според измененията в закона от 500 до 1000 лева глоба очакват собствениците на агресивни кучета, които се разхождат без повод и намордник. До 300 лева ще е наказанието за стопанин, който не слага каишка на куче под 5 килограма. Забраната за разхождане на кучета на детски площадки остава в сила.

Ответната реакция от страна на гражданите не закъсня. Гласуваните промени повдигнаха много въпроси и предизвикаха широк обществен дебат по темата.

Собствениците на домашни кучета предприеха акция в социалните мрежи , чрез която изразяват несъгласието си с новоприетия закон. Разгневени хора публикуваха снимки на своите любимци, придружени с текст, в който се задават няколко основни въпросa към управляващите : „С какво едно малко куче, тежащо 3 кг. например, е по-неагресивно от моето?”, „Кога в държавата ще заработи ЗООПОЛИЦИЯ?”, „Кога и как държавата ще започне да наказва „хора”, изхвърлящи и използващи кучета за бой и агресия?”.

 Собствениците на кучета отправиха призив към онези, които споделят тяхното мнение „против” приетия закон: да качат снимка на своите домашни любимци, придружена с хаштаг #БЕЗНАДМОРНИК. Според тях това е начинът да се покаже отношението към направените промени в закона. Времето ще покаже дали и този път по отношение преобладаващото обществено мнение законотворците няма да се окажат отново с „тапи на ушите”.