Шест човека се борят за едно място във Факултета по медицина към „Асен Златаров“

Двеста четирийсет и девет кандидата се борят за прием в новооткрития Медицински факултет към университет „Асен Златаров“в Бургас. Това прави средно по 6 човека, които се състезават за едно място. Кандидатите са от всички области в страната, като най-много са от Бургас-74 човека, следвани от Варна – 28, Стара Загора- 24,София – 23 и Пловдив – 10.От общия брой кандидати (249) – 142 са момичета и 57 – момчета, което прави конкуренцията при момичетата изключително сериозна.

За прием в университета зрелостниците ще трябва да държат изпит по  биология(на 21 юли) и по химия (на 28 юли) . Изпита по биология се състоя от 3 въпроса, изтеглени лотарийно от всички теми, обявени за подготовка за тази година (от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас по биология). На изпита по химия кандидатите ще трябва да решават четири тематични логически задачи, като окончателната оценка от изпита се формира с тежест от 25% от всяка задача.

Първите резултати се очаква да бъдат обявени на 3 август, а първото класиране на 5 август. На 9 август ще бъде обявено второто класиране, а на 15 август се очаква трето класиране, след което ще започне записването на приетите студенти.