Нестандартен експериментален концерт на Aтанасовското езеро подгрява фестивала за съвременна музика „Вода“

В неделя в пространството симБиотично на Атанасовското езеро от 18:00 часа ще се проведе експерименталният концерт на YPSMAEL (de) & E.U.E.R.P.I. (bg). Необикновеният музикален експеримент ще подгрее преди фестивала за съвременно изкуство „ВОДА“.

Българският музикален проект E.U.E.R.P.I. и германският музикален проект Ypsmael ще се срещнат заедно на брега на Атанасовско езеро, за да направят един спонтанен експериментален концерт, основан на импровизация и композиция на живо, който ще се случи тук, сега и никога няма да бъде повторен в същия вид. 

Немският артист Норман или Ypsmael гостува за пореден път в България. Преди 2 години той се среща с 37-годишния  Мирян Колев, познат като E.U.E.R.P.I., в Бургас на фестивала за съвременно изкуство „Вода“. Първият им общ проект се осъществява миналата година. През 2019 г. решават да направят мини турне из страната с концерти-импровизации във Велико Търново, Бургас, а след това и на нос Емине.

Музиката на Ypsmael е базирана върху композиция на живо и свободна импровизация, използвайки звуци, отразяващи заобикалящата го социална и физическа среда. Изпълненията му на живо са site-specific, като пряко се влияят от аудиторията, другите музиканти с които колаборира и акустиката на помещенията. Създателят на проекта има богата биография в колаборациите на живо като някои от участията му включват съвместни пърформанси с десетки артисти.

https://ypsmael.bandcamp.com/  https://soundcloud.com/ypsmael/ https://www.facebook.com/ypsmael/ 

E.U.E.R.P.I.. е солов проект на Мирян Колев, живеещ и творящ в Стара Планина и представящ музиката си в различни географски пояси. Проектът му е създаден през 2011 с основната цел да представя музиката като вид експресия или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, а музиката му е композиционно-импровизационна, което значи че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата. Занимава се с музика от 15-годишен, но е стартирал соловия си проект E.U.E.R.P.I. преди 8 години и оттогава се отдава и на композиране.  Има издадени 6 албума, от които три солови. Създава и композиции за различни интердисциплинарни проекти като танцови представления.

 

https://soundcloud.com/mirian-kolev  https://euerpi.bandcamp.com/ https://web.facebook.com/EUERPI/ 

 

Изпълненията им могат да бъдат чути само по веднъж и са ориентирани спрямо конкретното място и аудиторията. Има доза риск в подобни представления, но точно в него се крие чарът им.

Очакваме с нетърпение какво ще се получи в Бургас на брега на Атанасовско езеро. Заповядайте и вие – входът е свободен. 

Концертът „Warm up for WATER“ е подгряващо събитие за фестивала за съвременно изкуство „ВОДА“, който се реализира от Сдружение „Танц БГ“ и Българска Фондация Биоразнообразие – клон Странджа  с подкрепата на Община Бургас – Програма за съфинасиране на културни проекти, Младежки Културен Център – Бургас, Министерство на Културата, БНР-Бургас, Старт Инженеринг АД, ВИЖ Бургас, както и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията „Заедно за ВОДА“. БИЛЕТИ за „ВОДА“ 2019 вече могат да се закупят от касата на Часовника – цена 8 лв. за ден, 20 лв. за целия период на фестивала.