Румен Леонидов идва в Бургас с „Покаяние Господне”

Поетът и журналист Румен Леонидов гостува на литературен Бургас с най-новата си книга – „Покаяние Господне“. Той идва по покана на бургаската писателска общност и ще представи творението си в Дома на писателя от 18.30 часа на 4 септември, сряда.

Още с появата си, книгата предизвика полемика по въпроса каква точно поезия се съдържа на нейните страници. Самите названия на циклите, в които са разпределени стиховете, предразполагат към размисъл – Просъници, Бдения, Сънописи.

Терминът „бдение“ тук е с църковния си смисъл – обичаен обряд в манастирите или в черквите, особено в навечерието на празниците.

Просъници предполагат унес, предшестващ истински сън, в който има все пак някакви видения, а  истинските сънища са поднесени като сънописи.

Критици наричат книгата „Покаяние Господне“ мощна, необикновена, молитвена и дори чистилище – все определения, свързани повече с духовното, отколкото с реалността. Това всъщност е естествено за поезия, която търси Божественото…

Тя е прозрение, поглед навътре в човека и едновременно с това – влюбване на вселената в човека, дълбоко родство между човека и бога, смъртта, светостта, свободата. Сънят е код, който надмогва болката. За човешкия стремеж няма брод и край.

Самият автор споделя:

„Книгата не е само поезия. Един приятел дори ми каза, че това съвсем не е стихосбирка, а нещо различно. Други пък смятат, че ако има поезия, то тя е превърната в дух.”

Какво още ще разкаже за сътворяването  на „Покаяние Господни”, ще разберем на 4 септември в среща на живо с Румен Леонидов в бургаския Дом на писателя.